DIMR: Almanya Müslüman karşıtlığını durdurmalı
Alman İnsan Hakları Enstitüsü (DIMR) Müslüman karşıtı ırkçılığın artması konusunda uyarıda bulundu.

Midddle East Eye sitesinin haberine göre, 9 Aralıkta DIMR Enstitüsü, ülkenin yetkililerine, Müslümanlara yönelik olumsuz klişelerin teşvik edilmesinin ve yayılmasının önlenmesi tavsiyesinde bulundu.
DIMR, Tel Aviv liderlerinin geçen ekim ayında, Gazze’ye karşı başlattığı savaş ve Filistinlilere karşı devam eden sokırımının etkisini inceleyen 32 sayfalık bir raporda, Müslümanlara yönelik saldırıların sayısındaki artışa ilişkin endişelerini dile getirdi.
Raporda, dünyadaki toplum liderleri ve medya kuruluşlarına Müslümanlara yönelik olumsuz klişeleri aktarmamaları çağrısı yapıldı.
DIMR direktörü Beth Rudolph, Müslümanlara karşı olumsuz söylemlerin Müslüman hak ve özgürlükleri üzerinde olumsuz etkisi olduğunu söyledi.
Rudolf, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilere, “Genellemeler sadece Filistinlilere ve Müslümanlara karşı ırkçılığı teşvik eder.” dedi.
DIMR, Almanya’daki Müslüman karşıtı ırkçılığı ve nefret suçlarını azaltmak amacıyla, Alman yetkilileri daha güçlü bir sivil katılımını teşvik etmeye, eğitim kurumlarında farkındalık artırma programları gibi önleyici tedbirleri genişletmeye ve yanlış bilgilendirme ve komplo teorileriyle mücadele eden projelere destek sağlamaya çağırdı.
Ayrıca ifade ve toplanma özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların, ancak kanunun izin verdiği istisnai durumlarda uygulanması gerektiği vurgulandı.
Raporda, 7 Ekim 2023’ten sonraki aylarda Filistin yanlısı gösterilerin yasaklanmasının, Gazze Şeridi’ndeki birçok sivil mağdurun yakınlarının üzüntülerini kamuya açık bir şekilde ifade etmesini zorlaştırdığı belirtildi.
DIMR raporu, Almanya liderlerinin ve ülkedeki medyanın, Filistin yanlısı protesto gösterilerinin bir kısmına İsrailli Yahudilerin de katılarak, her iki tarafın haklarını ve kaygılarını savundukları gerçeğini çoğu zaman göz ardı ettiğini ortaya koydu.
Ayrıca DIMR raporu, geçen yıl Almanya genelinde bin 926 Müslüman karşıtı ırkçılık olayının kaydedildiğini, bu sayının günde ortalama beşten fazla olduğunu ve 2022’de 898’den yüzde 114’lük bir artış olduğunu ortaya koydu.
Merkezi Viyana’da bulunan Avrupa Birliği’nin Temel Haklar Ajansı (FRA), Avrupalı Müslümanların neredeyse yarısının son beş yılda ayrımcılığa maruz kaldığını ve Orta Doğu’da artan gerilimler nedeniyle durumun hızla kötüleştiğini gösteriyor.
FRA sözcüsü Nicole Roman, Ekim ayı sonlarında Fransa haber ajansına verdiği röportajda “Birçok AB ülkesinden gelen ve Müslümanlara karşı nefretin arttığını gösteren raporların farkındayız.” açıklamasını yaptı.