Darbe bildirisine imza atan amirallar gözaltına alınıp, lojman ve koruma hakları iptal edildi

Emekli amirallerin darbe imalı bildirisine ilişkin soruşturma kapsamında 10 şüpheli gözaltına alındı. Gece yarısı darbe bildirisi yayınlayanların lojman ve koruma hakları da iptal edildi.

Darbe bildirisine imza atan amirallar gözaltına alınıp, lojman ve koruma hakları iptal edildi

Emekli amirallerin darbe imalı bildirisine ilişkin soruşturma kapsamında 10 şüpheli gözaltına alındı. 4 emekli amiral de ifadeye çağrıldı. Emekli amiraller, devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmak ile suçlanıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının bazı emekli amirallerin açıklamasına ilişkin soruşturması kapsamında 10 şüpheli gözaltına alınırken, 4 şüpheliye 3 gün içinde Emniyet'e müracaat etmeleri için tebligat yapıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 104 emekli amiralin darbe imalı bildirisine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında harekete geçildi. Bildiriyi imzalayanların yanı sıra yayımlanmasında aktif rol alanlar da tespit ediliyor. Bu kapsamda 10 emekli amiral gözaltına alındı, 4'ü ifadeye çağrıldı.

İstanbul'da 6, Ankara'da 2, Kocaeli'de 2 kişi gözaltına alındı

Emekli amirallerden Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç ve Türker Ertürk İstanbul'da, Ergun Mengi ve Atilla Kezek Ankara'da, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal ise Gölcük'te gözaltına alındı.

Emekli amirallere yöneltilen suçlama; devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmak. Eş zamanlı gözaltılarda arama işlemleri de yapıldı.

İstanbul'da gözaltına alınan 6 şüpheli İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından ifade için Ankara'ya getirildi.

4 emekli amiral ifadeye çağrıldı

4 emekli amiralin ise yaş durumları gözetildi, gözaltına alınmadılar. İfade vermek için Ankara İl Emniyet Müdürlüğü''ne gitmeleri istendi. 3 gün içinde ifade vermeleri gerektiği kendilerine tebliğ edildi. 

Soruşturmada yeni detaylar ortaya çıktı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının bazı emekli amirallerin açıklamasına ilişkin yürüttüğü soruşturmanın detayları ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosundan sorumlu Başsavcıvekili Veysel Kaçmaz tarafından yürütülen soruşturmada, gözaltına alınan emekli amirallerin bildirinin hazırlanmasında, bildiride adı geçen diğer kişilere ulaştırılmasında ve imzalatılmasında rol oynadıkları tespit edildi.

Gözaltına alınan şüphelilerin ev aramaları ve dijital materyallerinin incelemesinin devam ettiği öğrenilen soruşturmada, emekli amirallerin yurt içi ve yurt dışındaki bağlantılarının araştırıldığı kaydedildi.

Soruşturmada, bildiriyi hazırlayan şüphelilerin görevde olan muvazzaf subaylarla irtibatı olup olmadığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dışında diğer komutanlıklarla da irtibat kurulup kurulmadığı, başka kişilere imza için baskı yapılıp yapılmadığının araştırıldığı öğrenildi.

Bildirinin başlığı, kullanılan dil, yayınlanma saati ve kullanılan terimlerin daha önce yayınlanan muhtıralarla benzerlik gösterdiği belirlendi. Şüphelilerin ifadeleri ve dijital incelemelerin ardından soruşturmanın derinleştirileceği belirtildi.

Koruma ve lojman hakları iptal edildi

Emekli amirallerin darbe imalı bildirisine ilişkin soruşturma kapsamında 10 şüpheli gözaltına alındı. 4 emekli amiral ifadeye çağrıldı. Gözaltına alınanlardan 6'sı Ankara'ya götürüldü.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, gece yarısı yayımlanan darbe imalı bildiriyi imzalayan emekli amirallerin lojman ve koruma hakları iptal edildi.

TRT