Danimarka'da motorlu araçları durdurmak için 3 boyutlu yaya geçidi

Danimarka'nın ikinci büyük şehri Aarhus'ta motorlu araç ve bisikletlerin yol vermesini teşvik etmek amacıyla 3 boyutlu yaya geçidi uygulaması başlatıldı.

Danimarka'da motorlu araçları durdurmak için 3 boyutlu yaya geçidi

Süleymaniye’de sokak ortasında silahlı saldırıya uğrayan PKK’li “Şükrü Serhat” kod adlı Yasin Bulut’un öldüğü açıklandı

Aarhus Belediyesi tarafından başlatılan uygulama çerçevesinde mevcut beyaz çizgili yaya geçitlerine özel bir boyama tekniğiyle "çıkıntılı kaldırım taşı" görüntüsü verildi.

Taşıt yolu açısından bakıldığında söz konusu yaya geçitleri sürücülerde yavaşlama ya da durma hissi yaratıyor.

Danimarka trafik yasalarına göre, trafik ışıklarının olmadığı yaya geçitleri önünde her türlü bisiklet, scooter, motosiklet ve otomobilin herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi için yavaşlaması ya da zorunlu hallerde durması gerekiyor.

Ancak uygulamada, özellikle bisiklet ve motosikletlerin insanlar yaya geçidi çizgileri üzerinde olmadığı sürece durmadıkları gözlemlendi.

Aarhus Şehir Konseyi'nin Türkiye asıllı üyesi Bünyamin Şimşek, "Yayaların karşıdan karşıya geçmek için uzun süre beklediklerini görmek için Aarhus'u dolaşmanıza gerek yok. Kısacası, çoğu araç trafik lambasız yaya geçitlerinde durmuyor. Biz de şehir konseyi olarak, 3 boyutlu çizimlerle araç sürücülerinin durmaları için caydırıcı önlem aldık." ifadelerini kullandı.

Uygulama kapsamında Aarhus şehir merkezinde bulunan Mejlgade Caddesi'ne 2, Knudrisgade Caddesine'de 1 adet olmak üzere 3 boyutlu yaya geçidi çizildi.

Mayıs 2024'e kadar deneme süresi devam edecek uygulama belediye görevlileri tarafından gözlemlenecek; başarılı olması durumunda da yenileri yapılacak.

Euronews