Covid-19 salgınında bir ilk: Hastalığa ikinci kez yakalanan kadın öldü

Araştırmacılar, Hollanda’da yaşayan yaşlı bir kadının ikinci kere koronavirüse yakalanıp hayatını kaybettiğini bildirdi. Buna göre, ilk defa koronavirüsle yeniden enfekte olunması sonucu bir ölüm kayıtlara geçirilmiş oldu.

Covid-19 salgınında bir ilk: Hastalığa ikinci kez yakalanan kadın öldü

Vakayı inceleyen Hollandalı araştırmacılar, bulgularını bir akademik çalışmada yayımladı.

Araştırmada, yılın ilk aylarında ateş ve şiddetli öksürük nedeniyle acil serviste tedavi altına alınan kadının Covid-19 testinin pozitif çıktığı ve beş günlük tedavi sonucunda iyileşerek taburcu edildiği belirtildi.

Sürekli yorgunluk dışında başka bir şikayeti bulunmadığı kaydedilen araştırmada kadının ölümü öncesinde nadir görülen bir tür kan kanseri nedeniyle kemotarapi aldığı bilgisi yer aldı.

Araştırmada dikkat çeken bir başka nokta ise, kadının ilk Covid-19 hastalığına yakalandığı tarih ile yeniden ateş, öksürük ve nefes darlığı çektiği tarih arasında 59 gün bulunduğu.

Kadının ikinci kez hastaneye yatışında kandaki oksijen düzeyinin yüzde 90 olduğu ve solunum oranının bir dakikada 40 nefese düştüğü kaydedildi. Yapılan Covid-19 testinde ikinci kez pozitif çıkan hastada dördüncü ve altıncı gün yapılan antikor testlerinin negatif çıktığı bildirildi.

Araştırmada sekizinci gün itibarıyla hastanın durumunda kötüleşme görüldüğü, iki hafta içinde de hastanın yaşamını yitirdiği belirtildi.

DutchNews'da vakaya ilişkin ayrıntıları paylaşan araştırmacılar hastadan birinci ve ikinci seferde aldıkları numunelerde incelenen virüslerin genetik yapılarının birbirinden farklı olduğu ve bu nedenle hastanın ikinci kez Covid-19'a yakalandığı sonucuna vardıklarını açıkladı.

Yeni paylaşılan başka bir araştırmada da, iki kez Covid-19'a yakalanan 25 yaşındaki bir kişinin, ikinci hastalığında yaşadığı belirtilerin çok daha şiddetli olduğu anlaşılmıştı.

Euronews