Avrupa’nın ilk ekolojik camisi

10 yıllık planlamanın ardından Birleşik Krallığın ilk “Yeşil Camii” 24 Nisan çarşamba günü açıldı. Caminin İngiltere’nin 21 yüzyıldaki kültürel köprüsü olacağı söyleniyor.

Avrupa’nın ilk ekolojik camisi

Sözcü Dr. Abdulhakim Murad: “Cambridge de düzgün bir cami çok acil bir ihtiyaçtır. Bu, gecikmiş bir adımdır. Cambridge küresel bir şehir ama bu çok kültürlülüğünü kaybetmeye başladı.” Dedi

Merkez Camii’nin Mimarı Marks Barfield 2009 yılında projeyi tasarlamayı hak kazanmıştı.

2011 yılında Cami’nin yapılacağı yerin yakınlarındaki evlere cami yapımı nedenleri ve bilgilendirme amaçlı bazı broşürler dağıtıldı. Bunun sonucunda da Cambridge Şehir Konseyi’ne 50 red, 200 kabul oyu içeren mektup ulaştı. 2012 yılında proje onaylandı.

Şehirdeki bazı kuruluşlar da Camii’nin kurulmasına destek verdi. Böylece 2016 yılında inşaat başladı.

Kültür Köprüsü

Camii, namaz kılma alanı, şadırvan, imam ailesi ve gelen misafirlerin konaklaması için  olan lojmanlardan oluşuyor. Camiide sıfır karbon emisyonu, yağmur suyu toplama ve hava enerjisi ile ısıtma sistemleri mevcut.

Baş mimar Julia Barfield, Camii’nin kültürel bir köprü olacağını ve dünyanın büyük inanç topluluklarından birinin çevirici bir mesaj vermesinin önemli olduğunu söyledi.

Bu Camii, 80 otomobil, 140 bisiklet parkı, bir kafe, bireysel çalışma alanları, Müslüman ve gayrimüslim topluluk tarafından kullanılabilir toplantı odaları içeriyor.

Bir binanın ekolojik olması için inşaatı ve yaşam süresi boyunca kaynaklarının verimli kullanılması, çevreye duyarlı olunması, binanın inşaatı, bakımı, yenilenmesi ve yıkımının yaşam döngüsüne uygun olarak planlanması gerekir. Ekolojik konstrüksiyonun amacı inşaat esnasında oluşan zararı en aza indirmektir. Yeni teknolojiler ile de bu alanda bazı keşifler yapıldı.

2009 yılında yapılan tahminlere göre tüm Britanya’da yaklaşık 2.4 milyon Müslüman vardı. Din ve toplum hayatı ile ilgili çalışmalar yapan Pew Konferansı’na göre de şu an İngiltere’deki Müslüman sayısı 3 milyon civarındadır.