Cizre'de Şehit Şeyh Zeki Atak'ı anma etkinliği düzenlendi
Şırnak Cizre'de Botan Peygamber Sevdalıları tarafından Şehadetinin 30'uncu yıl dönümünde Şeyh Zeki Atak'ı anma etkinliği düzenlendi.
19 Şubat 1992 PKK'nın hain saldırısı sonucu şehit edilen Şeyh Zeki Atak şehadetinin 30'uncu yıl dönümünde yapılan programla yâd edildi.
Botan Peygamber Sevdalıları tarafından organize edilen program Kur-anı Kerim tilavetiyle başlayan programda ilahi ses sanatçısı Salih Gül şehadet üzerine ezgiler okundu.
Şehit Şeyh Zeki'yi anlatan ve şehadet üzerine konuşan dava arkadaşı Reşit Gözüngül, soy olarak Hz. Ömer'e dayandığını, onun gibi adaletli olduğunu, genç yaşlarından itibaren İslam için çalıştığını, fahri imamlık yaptığı köy halkı tarafından sevildiğini ve köyde İslami bir havanın yayılmasını sağladığını belirtti.
"Hz. Ömer gibi adaletliydi"
Şeyh Zeki'nin ismi gibi zeki ve çalışkan olduğunu belirten dava arkadaşı Reşit Gözüngül, "Şehid Şeyh Zeki 1956 yılında Şırnak'ın Nawyan (Güneyçam) köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okuduktan sonra medrese eğitimine başladı. 15-16 yaşlarında camide halka vaaz vermeye başladı. Medresede icazet aldıktan sonra bir köyde fahri imamlık yaptı. Köylüler tarafından çok sevilen Şeyh Zeki, köyde İslami bir havanın oluşmasını sağladı. Daha sonra Cizre'ye taşınan Şeyh Zeki, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an kursunda hocalık yaptı. Seyda nesep olarak Hz. Ömer'e dayanmaktadır. İsmi gibi zeki ve çalışkandı. Medresede talebeler arasında sürekli okuyor, tahsilini yükseltiyordu. Daha genç yaşlarda ilim peşinde koşuyordu. İlim tahsili için çevre ilçeleri geziyor tahsilini yükseltiyordu. Hem zeki hem de Hz. Ömer gibi adaletliydi. Sürekli hakikat peşindeydi." ifadelerini kullandı.
Reşit Gözüngül
Şehit Şeyh Zeki'nin İslam ve iman için çalışmalarını her yerde ve mekânda yaymaya çalıştığını dile getiren Gözüngül şunları kaydetti:
Cizre'de Nur Mahallesi'nde yaptırdığı cami ve medresede gençlere ve çocuklara dersler veriyordu. Kuran kursu hocalığından cami imamlığına geçerek çalışmalarını daha geniş kitlelere ulaştırdı. Bölgede ki âlimleri tek tek ziyaret ediyor, İslam davasına hizmet etmek için onlarla istişarelerde bulunuyordu. Seyda, medresesinde sadece Cizre'den değil bölge illerden de gelen öğrencilere de ders veriyor onları yetiştiriyordu. Bu çalışmalarında Seyda daha 25 yaşlarındaydı. Tarihe baktığımızda sahabeler de genç yaşlarda iman şerbetini tatmış ve davet çalışmalarına başlamışlardı. Şeyh Zeki de aynı asrı saadet sahabeleri gibi genç yaşına bakmadan İslami çalışmalarını yapıyordu.
Program İslam şehidleri için hazırlanan sinevizyon gösteriminden sonra yapılan dua ile son buldu.
İLKHA