Cizre halkı Peygambere sevdasını haykırdı

Peygamber Sevdalıları Vakfı'nın Cizre'de gerçekleştirdiği mewlid etkinliğinde, bugün zulüm düzenlerinin pençeleri altında inim inim inleyen mazlum ve çaresizlerin tek sığınağının Hazreti Muhammed'in getirdiği ahlak ve adalet olduğuna vurgu yapıldı.

"Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaşama" etkinliği kapsamında Peygamber Sevdalıları Vakfı Cizre Koordinatörlüğü tarafından Şırnak'ın Cizre ilçesinde mewlid etkinliği düzenlendi.

Etkinlik öncesi Peygamber Sevdalıları üyeleri tarafından etkinlik alanındaki tüm hazırlıklar tamamlandı. Alanda "La İlahe İllallah Muhammed Resulullah" yazılı büyük Tevhid bayrakları asıldı. Ayrıca Kürtçe ve Türkçe dillerinde "Kalbimizin Gülü Gönlümüzün Sultanı Ya Muhammed Mustafa", "Âlemlere Rahmetsin Ey Allah'ın Resulü" pankartı asıldı.

Muhammed-i âşıklar, Mevlid Alanı'nın etrafında kurulan kontrol noktalarından geçerek etkinliğin yapıldığı alana girdi. Peygamber Sevdalıları tertip komitesinden onlarca kişiden oluşan bir ekip program için görevlendirdi.

"Ahlak ve Adalet Rehberi Hazreti Muhammed" temasıyla düzenlenen etkinlik, Bırca Belek İç Kale'de saat 16.30'da gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın olduğu etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından yaşlı, genç, kadın ve çocuklardan oluşan Peygamber sevdalısı Cizreliler, ellerindeki Kelime-i Tevhid bayraklarıyla okunan ilahilere büyük bir coşkuyla eşlik ettiler.

Sık sık tekbir ve salâvatların getirildiği etkinlikte mevlithanlar sahnedeki yerini aldılar. Burada okunan Mevlid-i Şerif esnasında kimi zaman duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Etkinliğin açılış ve selamlama konuşmasını yapan İTTİHAD'UL ULEMA üyesi Molla Mehmet Ali Altun, Peygamberimizin adalet yönüne vurgu yaptı.

"İnsanlık âleminden yükselen feryatların, dökülen gözyaşlarının tek sebebi ilahi adalettin olmayışıdır"

Bugün insanlığın en çok muhtaç olduğu şeyin adalet olduğunu belirten Altun, "Maddi anlamda hiçbir eksiğimiz yoktur. Ancak herkesi kucaklayan adaletten, herkese hakkını tastamam teslim eden adaletten mahrumuz. İnsanlık âleminden yükselen feryatların, yakılan ağıtların, dökülen gözyaşlarının tek sebebi ilahi adalettin olmayışıdır. Bugün zulüm düzenlerinin pençeleri altında inim inim inleyen mazlum ve çaresizlerin tek sığınağı Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'in getirdiği adalettir. Tüm kargaşaların, kavgaların, anarşilerin, kıyım ve talanların altında yatan sebebi öğrenmeye çalıştığımızda adaletin olmayışını göreceksiniz." dedi.

"Hayatı boyunca adaletin ikamesi için çalıştı"

Bugün dünya düzeninin çivisinin çıktığını vurgulayan Altun, "Güçlü olanın zayıfı ezdiği, zenginin fakirleri sömürdüğü, parası ve adamı olanın iş gördüğü bu düzende insanlığın huzur bulması mümkün değildir. Adalet insanlık için ekmek su gibi zaruri bir ihtiyaçtır. Adaletin mimarı ve rehberi olan efendimizin hayatında en çok öne çıkan özelliklerinden biri hiç kuşkusuz adaletti, en yakın akrabaları hakkında da olsa hiçbir zaman adaletten ayrılmış, her zaman adaleti tercih etmiştir. Hayatı boyunca adaletin ikamesi için çalışmış ve sahabelerini adalet ahlakıyla yetiştirmiştir." diye konuştu.

Hazreti Muhammed'in adalet anlayışı

"Asrı saadet adaletin örnekleriyle doludur." diyen Altun konuşmasına şöyle devam etti:

"Aşağıdaki olayda Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in adalet konusundaki ince ve dakik davranışını görebilmekteyiz; Bir gün Mahzunoğulları kabilesinden Fatıma adında asil bir kadın hırsızlık yapmıştı. O kadının cezalandırılmaması için ashaptan Hazreti Usame Bin Zeydi Peygamberimize gönderdiler. Bu duruma çok kızan ve üzülen Hazreti Peygamber; 'Nasıl oluyor da bazı kimseler, Allah'ın kanunu karşısında aracı olmaya kalkışıyor. Sizden öncekilerin mahvolmasının sebebi şudur; içlerinden asil, ileri gelen birisi hırsızlık yapınca, onu serbest bırakıyor, zayıf ve fakir bir kimse hırsızlık yapınca, onu cezalandırıyorlardı. Allah'a yemin ederim ki Muhammed'in kızı Fatıma hırsızlık yapsaydı, onun da cezasını verirdim.' diye buyurdu."

Konuşmanın ardından sahneye çıkan kız ve erkek çocuk ilahi grubu peygambere olan sevgilerini ezgi ve ilahilerle dile getirdi.

İlahilerin ardından kürsüye gelen İTTİHAD'UL ULEMA üyesi Molla Beşir Şimşek, Kürdçe bir konuşma yaptı.

"Dinimizi gereği gibi yaşamamızın şartı Peygamberimizin gösterdiği şekilde İslami bir hayatı yaşamaktan geçer"

Konuşmasında Peygamberimizin ahlakını anlatıp, hayatından güzel örnekler veren Şimşek, "Dinimizi gereği gibi yaşamamızın şartı Peygamberimizi öğrenmek ve O'nun gösterdiği şekilde İslami bir hayatı yaşamakla mümkündür. Allah-u Teâlâ bizatihi Peygamber efendimizi terbiye etmiş, O'nu Kur'an ile ahlaklandırmış ve O'nun ahlakıyla ahlaklanmamızı bize emretmiştir. Peygamber efendimiz de bu hakikati 'Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim' şeklinde ifade etmiştir. Dolayısıyla toplumda her sınıf insanın Peygamberimizden öğrenmesi gereken güzel ahlaklar vardır. Gençler gençliğini, yetişkinler O'nun bir eş olarak, bir baba, bir komşu, bir tüccar, bir lider, bir imam olarak kısacası her sınıf insan için Peygamberimizin örnek alınması gerektiğine, bu yüzden O'nun bu güzel vasıflarının mutlaka Müslümanlar tarafından öğrenilmesi gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"O'nu yaşamadan O'nun rehberliğinde yürümeden ne dünya ne de ahiret saadeti mümkündür"

Her insanın Peygamberimizin ahlakına ihtiyacının olduğunu aktaran Şimşek, "Bu tür etkinliklerle biz halkımıza bu hakikatlere dikkat çekmek istiyoruz. Umuyoruz ki bu etkinliklerimiz insanlarımızın dünya ve ahret saadetinin kılavuzu olan Peygamberimizi tanımaya, O'nu yaşamaya ve O'nun rehberliğinde Allah'ın huzuruna çıkmaya vesile olur. İnanıyoruz ki, O'nu yaşamadan O'nun rehberliğinde yürümeden ne dünya ne de ahret saadeti mümkün değildir. Bütün bu sebeplerden dolayı bu platformlardan halkımıza sesleniyoruz; değerli anneler, kıymetli babalar ne olur çoluk çocuklarımıza, gençlerimize Peygamber efendimizin güzel ahlakını öğretelim. Onu sevelim, sevdirelim. Onu yaşayalım, yaşatalım ki hem kendimizi hem de çoluk çocuklarımızı cehennem ateşinden koruyalım. Aksi takdirde çoluk çocuklarımıza bütün dünyevi nimetleri versek bile eğer onlara bu hakikatleri veremezsek ne dünyada ne de ahrette onlara huzurlu bir hayatı temin etmemiz mümkün değildir." diye konuştu.

Etkinliğin sonunda okunan salâvatlar açıklandı. Buna göre Cizre'de yaklaşık 500 bin salâvat okunduğu açıklandı.

Tekrar seslendirilen ilahilerle devam etkinlik, Molla Cevher Arasan'ın yaptığı dua ile son buldu.

Etkinliğe ayrıca; HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, Genel İdare Kurulu Üyesi Nasuh Sevilik, Şırnak İl Başkanı Emcet Yalçın, İlçe Başkanı Ahmet Elçin, bazı STK temsilcileri ile bölgenin tanınmış âlimleri katıldı. (İLKHA)