Çin'den yurt dışından gelecekler için 5 bin odalı karantina merkezi

Çin, sıfır Covid stratejisini bir adım ileri götürdü. Önümüzdeki günlerde güney metropolü Guangzhou'da Çin'e gelen yolcular için 260 milyon dolarlık, 5 bin odalı bir karantina tesisinin açılışı yapılacak

Çin'den yurt dışından gelecekler için 5 bin odalı karantina merkezi

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler sınırları yeniden açıp koronavirüs kısıtlamalarını gevşetirken, Pekin, sıfır Covid stratejisini bir adım ileri götürdü.

Önümüzdeki günlerde güney metropolü Guangzhou'da Çin'e gelen yolcular için 260 milyon dolarlık, 5 bin odalı bir karantina tesisinin açılışı yapılacak.

Geleneksel Çin tarzında gri çatılı üç katlı bina sıralarından oluşan devasa kompleks, 46 futbol sahası büyüklüğünde bir alana yayılıyor ve şehrin eteklerinde sıfırdan inşa edilmesi üç aydan az sürdü.

Yurt dışından gelen Çinli ve uluslararası yolcuları karantinaya almak için Guangzhou genelinde bulunan belirlenmiş otellerin yerini alacak olan yapı ile ithal vaka riskinin azaltılması amaçlanıyor.

Tesiste robotlar çalışacak

Yolcular doğrudan havaalanından otobüslerle transfer edilecek ve en az iki hafta odalarına kapatılacak.

Her oda bir görüntülü sohbet kamerası ve yapay zeka destekli bir termometre ile donatıldı ve robotlar tarafından günde üç öğün yemek dağıtılacak. Personel ile doğrudan temas en aza indirilecek.

Dış İlişkiler Konseyi'nde küresel sağlık alanında kıdemli bir araştırmacı olan Yanzhong Huang, "Burası tartışmasız dünyadaki en modern karantina merkezi - çok yüksek teknoloji, çok sofistike" diyor.

Benzeri yeni tesisler sırada

Resmi adı 'Guangzhou Uluslararası Sağlık İstasyonu' olan tesis Çin'de türünün ilk örneği. Ancak uzmanlar, Çin hükümeti koronavirüse karşı tavizsiz, sıfır tolerans stratejisini yoğunlaştırırken, bunun birçok tesisten ilki olabileceğini söylüyor.

Çin'in üretim merkezlerinden biri olan Dongguan'da da şimdiden 2 bin odalı bir "uluslararası sağlık istasyonunu" inşa edilmeye başlandı. Güneyde, teknoloji merkezi Shenzhen'de de böyle bir tesis planlanıyor.