Çin’den Rusya'yı destekledikleri iddialarına yalanlama

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çian, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını destekledikleri iddialarının "yanlış bilgi" olduğunu açıkladı.

Çin’den Rusya'yı destekledikleri iddialarına yalanlama

Çin Küresel Televizyon Ağının (CGTN) haberine göre, Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çian, bazı Batı basınında yer alan Çin'in Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını desteklediği iddialarına cevap verdi.

Vu, Batı medyasındaki söz konusu iddiaların "Çin'e çamur atma girişimi" olduğunu vurgulayarak bunların "yanlış bilgi" olduğunu belirtti.

Ukrayna meselesinin tarihi ve günümüze dayanan "karmaşık" sebepleri olduğunu ve bu sebeplerin sorunu şu anki boyuta taşıdığını ileri süren Vu Çian, krizin bu noktaya gelmesinde hangi tarafın rolünün daha fazla olduğunu herkesin bildiğini söyledi.

Vu, Çin'in olaylara nesnel ve adil bir tutum benimsediğini ve bağımsız kararlar verdiğini öne sürerek, "Çin, mevcut krizi çözmek için BM sözleşmesinin amaç ve ilkelerinin uygulanması, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymamız ve korumamız gerektiğine inanıyor." söyleminde bulundu.

Tarafların meşru güvenlik kaygılarını dikkate alması gerektiğini belirten Vu Çian, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesinin taahhüt edilmesi, bölgenin uzun vadeli istikrarına odaklanılması, dengeli, sürdürülebilir bir barış ortamı ve güvenlik mekanizması inşa edilmesi gerektiğini bildirdi.