Çin’den ABD’ye çağrı: El koyduğunuz Afganistan’ın 7 milyar dolarını iade edin

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, ‘Endişe verici bir gelişme var ki, 2021 yılından bu yana geçen süre içinde Afganistan’ın 7 milyar ABD Dolarlık yurtdışı mal varlığı, ABD tarafından dondurulmuş durumda. Bunun bir kuruşu bile Afgan halkına iade edilmedi.’ diye konuştu.

Çin’den ABD’ye çağrı: El koyduğunuz Afganistan’ın 7 milyar dolarını iade edin

Çin, ABD’nin el koyulan mal varlıklarını Afganistan’a mümkün olduğu kadar erken iade etmesi gerektiğini açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi’nde Afganistan konulu açık oturum yapıldı. Oturuma BM Güvenlik Konseyi üyelerinin yanı sıra, Afganistan, Pakistan, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan gibi ülkelerden temsilciler de katıldı.  

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun oturumda, ilgili ülkelerin Afganistan’a karşı uyguladığı tek taraflı yaptırımı ortadan kaldırması, ABD tarafının ise el koyduğu Afganistan’a ait mal varlıklarını mümkün olduğu kadar erken iade etmesi çağrısında bulundu.

Zhang Jun, uygulanan tek taraflı yaptırım nedeniyle, Afganistan’da gıda, içme suyu, ilaç, beton gibi birçok alanda ciddi malzeme yetersizliğinin bulunduğuna işaret ederek, ilgili ülkelerin Afganistan’a uygulanan tek taraflı yaptırımı ortadan kaldırması gerektiğini söyledi.

Zhang Jun, ‘Endişe verici bir gelişme var ki, 2021 yılından bu yana geçen süre içinde Afganistan’ın 7 milyar ABD Dolarlık yurtdışı mal varlığı, ABD tarafından dondurulmuş durumda. Bunun bir kuruşu bile Afgan halkına iade edilmedi.’ diye konuştu.