Çin’de Uygurların tutulduğu kamp ve hapishane sayısı 500 civarı

İnsan hakları örgütleri Çin’in 1 milyondan fazla Uyguru ve diğer etnik kökenli Müslümanları gözaltında tuttuğunu tahmin ediyor.

Çin’de Uygurların tutulduğu kamp ve hapishane sayısı 500 civarı

Çin’in “siyasi eğitim” iddiasıyla kamp ve hapishanelerde gözaltında tuttuğu Uygur Türkleri ve Sincanlı Müslümanların sayısı yaklaşık 1 milyon. Ancak Uygurlu aktivistler kamp ve 'eğitime alınanların' sayısının bilinenden daha fazla olduğunu öne sürdü. Doğu Türkistan Milli Uyanış Hareketi, Uygurlu Türklerin tutulduğu yaklaşık 500 kamp ve hapishane olduğunu belgelerle ortaya koydu.

Doğu Türkistan Milli Uyanış Hareketi, çoğunluğu Müslüman olan Sincan bölgesi için bağımsızlık talep ediyor. Hareket, Uygur Türklerinin kültürlerinin değiştirmeye zorlandığı iddia edilen 182 “odaklanma kampı”nın coğrafi koordinatlarını paylaştı. Grup, Google Earth vasıtasıyla 209 şüpheli hapishane ve 74 işçi kampı daha tespit ettiklerini ve bunun ayrıntılarını daha sonra paylaşacaklarını bildirdi.

Hareketin operasyonlar direktörü Kyle Olbert, bunların büyük ölçüde daha önce tespit edilmeyen kamplar olduğuna dikkat çekerek ortada çok daha büyük sayıların olduğunu söyledi.

Aktivist ve görgü tanıkları Çin hükümetinin Uygurları ve diğer Müslümanları asimilasyon için işkence yaptığını savunuyor. Olbert Çin’in politikasını “hapsederek soykırım” olarak niteledi. Olbert’e göre Çin her gün 10 bin kişiyi öldürse dünya belki bunu farkedecek ancak herkesi hapsedip doğal yoldan ölmelerini beklerse belki de dünyanın bundan haberi olmayacak.

Çin ise bu kampları ve iddiaları reddediyor. ABD, Çin’in Uygurlara muamelesini Nazi Almanya’sının odaklanma kamplarına benzetti.

Euronews