Çin, Hindistan işgalindeki Keşmir'de düzenlenen G20 toplantısına katılmayacak

Cuma günü Çin, Himalaya bölgesi Keşmir'deki G20 turizm zirvesi için Hindistan'ın yaptığı daveti, buranın "tartışmalı bölge" olduğunu belirterek kesin bir dille reddetti.

Çin, Hindistan işgalindeki Keşmir'de düzenlenen G20 toplantısına katılmayacak

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vang Vınbin şöyle dedi:

Çin tartışmalı topraklarda yapılacak her türlü G20 toplantısına kesinlikle karşıdır ve bu tür toplantılara katılmayacaktır.

Pekin'in daveti reddetmesine karşılık Yeni Delhi, "kendi topraklarında toplantı yapma özgürlüğü olduğunu" ifade etti.

Açıklamada Hindistan’ın Asya'daki komşusuyla normal ilişkilerini sürdürme çabası açısından cephe hattındaki barış ve huzurun elzem olduğu da belirtildi.

Dönüşümlü yapılan G20’ye bu yıl başkanlık eden Yeni Delhi, eylülde başkentte gerçekleşecek zirvenin kapanış etkinliğine kadar ülke genelinde müttefikleriyle bir dizi toplantı düzenliyor.

Cemmu ve Keşmir'in yazlık başkenti Srinagar, 22-24 Mayıs'ta G20 üyeleri için turizm alanında bir çalışma grubu toplantısına ev sahipliği yapacak.

Ancak Çin, Türkiye ve Suudi Arabistan cuma akşamına kadar etkinliğe kayıt yaptırmadı. Ayrıca sözkonusu diğer ülkeler G20 toplantısına katılmama nedenlerine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Grubun Rusya, Fransa, Almanya, İtalya, ABD, Birleşik Krallık, Japonya, Güney Kore ve Avrupa Birliği gibi diğer üyeleriyse üç günlük etkinliğe kaydoldu.

Hindistan konuk ülkelere ve Bangladeş, Mısır, Mauritius, Hollanda, Nijerya, Umman, Singapur, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'den çeşitli uluslararası kuruluşlara da davet gönderdi.

Himalaya bölgesindeki Cemmu ve Keşmir'le Ladakh birlik bölgesindeki ortak sınır boyunca defalarca çatışan Hindistan ve Çin'in kanlı çarpışmaları, askerlerinin ölümüyle sonuçlanmıştı.