Çin: Afganistan, Irak ve Ukrayna'daki savaşlardan NATO sorumludur

Çin Milli Savunma Bakanlığı sözcüsü Zhang Xiaogang, Washington'daki NATO zirvesinde kabul edilen bildiriye ilişkin açıklamada, "NATO, savaşın kaosunu eken bir makinedir, Ukrayna ve Afganistan, Irak ve Libya bölgelerine ve halkına savaş ve felaketin alevlerini getirmiştir" dedi.

Çin: Afganistan, Irak ve Ukrayna'daki savaşlardan NATO sorumludur

Çin Milli Savunma Bakanlığı sözcüsü Zhang Xiaogang bir brifingte verdiği demeçte, NATO'nun Afganistan, Irak, Libya ve Ukrayna'da savaşlar başlattığını söyledi.

Sözcü, Washington'daki NATO zirvesinde kabul edilen bildiriye ilişkin açıklamada, "NATO, savaşın kaosunu eken bir makinedir, Ukrayna ve Afganistan, Irak ve Libya bölgelerine ve halkına savaş ve felaketin alevlerini getirmiştir" dedi.

Rus haber ajansı TASS'ın bildirdiğine göre, son yıllarda NATO'nun Asya-Pasifik bölgesine "kötü kancalarını yaymaya" devam ettiğini söyledi.

Savunma bakanlığı sözcüsü, İttifak'ın Çin'e saldırdığını ve bölgedeki bazı ülkeleri de aynı şeyi yapmaya teşvik ettiğini söyledi.

NATO zirvesinin sonuç bildirisinin "yalan, önyargı, kışkırtma ve iftira dolu" olduğuna dikkat çekti.

"Bu konuda son derece memnuniyetsizliğimizi ve güçlü protestolarımızı ifade ediyoruz" dedi.

NATO ülkeleri, 10 Temmuz'da yayınlanan Washington zirvesinin sonuç bildirgesinde, olası işbirliği alanlarını ve ortak güvenlik sorunlarını tartışmak üzere Avustralya, Yeni Zelanda, Kore Cumhuriyeti ve Japonya'dan temsilcilerle bir araya gelmeyi planladıklarını söyledi. NATO ayrıca Çin'in "Avrupa-Atlantik güvenliğine sistemik zorluklar" getirdiğini iddia ediyor. Belgede ayrıca Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonuna maddi ve siyasi desteği durdurması ve Rusya'ya çift kullanımlı mal ihracatını durdurması gerektiği belirtiliyor.