Çin: ABD'li firmaya satılacağına Tiktok'un kapatılmasını tercih ederiz

Çin, Tiktok'un ABD'li firmalara satılması Pekin'i zayıf gösterir, kapatılmasını tercih ederiz.

Çin: ABD'li firmaya satılacağına Tiktok'un kapatılmasını tercih ederiz

Popüler video paylaşım uygulaması Tiktok'un sahibi Çinli ByteDance firması, uygulamanın ABD'de zorla başka bir firmaya satılmasından ziyade yasaklanması ya da kapatılmasını tercih edeceğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ağustos ayında Tiktok'un ülkede Pekin yönetimi tarafından casusluk amacıyla kullanıldığını iddia etmiş ve ABD'de başka bir şirkete devredilmemesi durumunda kapatılacağını açıklamıştı.

Ancak Çinli devlet yetkililerinin Tiktok'un zorla satılmasının Pekin yönetimini Washington karşısında zayıf göstereceğini ve bunun olmasından ziyade aplikasyonun kapatılmasının daha doğru olacağını düşündükleri ifade edildi. Adının gizli kalması koşuluyla Reuters'e konuyla ilgili açıklama yapan ByteDance yöneticileri ise Çin Dışişleri Bakanlığı'nın dünyadaki herhangi bir pazarda satışıyla ilgili kendilerine onay vermediklerini belirtiyor.

Pekin yönetiminin Tiktok ile ilgili yaşanan sorun sebebiyle 28 Ağustos tarihinde Çin merkezli teknoloji firmalarıyla ilgili hazırladığı listede revizyona gidebileceği ve ByteDance şirketi için bir istisna yapabileceği belirtiliyor.

80 milyon kullanıcısı olan Tiktok, Microsoft veya Oracle'a satılabilir

TikTok'un tepe yöneticisi (CEO) Kevin Mayer, Trump'ın açıklaması sonrası siyasetle ilgilenmediklerini ve her daim "herkesin hoşuna giden enerjik, dinamik bir platform olarak kalmak" istedikleri mesajını paylaşmış ve gelişmeler sonrası ağustos ayı sonunda görevinden istifa etmişti.

TikTok'un ABD'de 80 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Tiktok'un olası satışı sonrası Microsoft ya da Oracle firmasına devredilmesi muhtemel.

Trump'ın kararı ulusal güvenliğin korunması adına ülkedeki yabancı yatırımları inceleyen ABD Yabancı Yatırım Komitesi'nin (CFIUS) raporunun ardından gelmişti. Donald Trump yasaklama kararıyla ilgili ByteDance firmasına eylül ortasına kadar süre vermişti.

2017 yılındaki Çin Ulusal Güvenlik Yasası'na göre herhangi bir organizasyonun ya da vatandaşın istihbarat çalışmalarına katkı sunması zorunlu. Tiktok'un sahibi olduğu ByteDance ise Pekin yönetiminden böyle bir talep gelmesi halinde cevaplarının "hayır" olacağını açıklamıştı.

Euronews