Çin 2019'dan bu yana ilk kez ABD'den sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etmeye başladı

Çin, ABD ile ticaret savaşı kapsamında geçen yıl uygulamaya başladığı vergi tarifelerini gevşetmesinden sonra mart 2019'dan bu yana ilk kez ABD'den sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etmeye başladı.

Çin 2019'dan bu yana ilk kez ABD'den sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etmeye başladı

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kapsamında her iki ülkenin diğerinden ithal edilen bazı mallara vergi tarifeleri uygulamasından sonra bazı ürünlerin ticareti sekteye uğramıştı.

Ancak Çin, bu savaş kapsamında ABD'den gelen sıvılaştırılmış doğal gaza uyguladığı yüzde 25 oranda vergiye muafiyet uygulamaya başladı.

Bazı ithalatçı şirketlere tanınan bu muafiyetten sonra son bir yıldan ilk kez doğal gaz kargoları ABD'den Çin'e doğru yola çıktı.

Reuters haber ajansına göre, Mart 2019'dan bu yana ilk kez sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyan 4 amerikan tanker, Çin'e doğru hareket etti.

Tankerlerin, nisanın sonu yada mayısın başında varış noktasına ulaşması bekleniyor.

Çin'de 3 kaynak, yönetimin bazı sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatçılarına vergi muafiyeti tanıdığını doğruladı. Ancak, bu muafiyetten faydalanan şirketlerle ilgili her hangi bir bilgi açıklanmadı.

Kaynaklara göre, ithalatçı şirketler bu muafiyetten faydalanmak için aylık başvurmaları gerekiyor. Ayrıca yaptığı her işlemden sonra yetkili mercileri bilgilendirmeli.

Yüzde 25 orandaki tarifelerin söz konusu şirketler için sınıflandığını belirten kaynaklar, yüzde 10 orandaki KDV vergisnin uygulanmaya devam ettiğini belirtti.

Vergi tarifelerinin uygulanmasından sorumlu olan Çin Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili iletilen soruları henüz yanıtlamadı.

ABD ile Çin, aralarındaki ticaret savaşını sona erdirmek amacıyla başlattıkları müzakereler sonucunda bir ön anlaşmaya varmıştı. “1'inci Aşama” olarak bilinen anlaşma 14 Şubat'ta yürürlüğe girmişti.

Asya'da sıvılaştırılmış doğal gaz fiyatları, geçtiğimiz hafta Hindistan gibi ana tüketicilerin talebinde yaşanan azalmadan dolayı, tarihi bir düşüş gerçekleşmişti.

Çin ise Koronavirüsün ekonomiye olumsuz yansımalarını azaltmak için bazı bölgelerdeki belli kısıtlamaları kaldırmaya başladı. Bazı kaynaklara göre, bu talepte artış yaratabilir.

Reuters