Cezayirliler Cumhurbaşkanı’nın önerisini reddetti

Binlerce Cezayirli, polislere rağmen mevcut yönetime karşı gösteri düzenlemek üzere dün, sokaklara döküldü.

Cezayirliler Cumhurbaşkanı’nın önerisini reddetti

Binlerce Cezayirli, polislere rağmen mevcut yönetime karşı gösteri düzenlemek üzere dün, sokaklara döküldü. Gösteri, her iki taraf için de oldukça önemli sayılırken, iki gün önce de geçici Cumhurbaşkanı Abdul Kadir bin Salih ülkeyi krizden kurtarmak için bir öneri sunmuştu.

AFP muhabiri, eylemcilerin başkent Cezayir’deki Merkez Postane binası önünde konuşlanan polis çemberini geri çekilmeye zorladığını belirtti. Görgü tanıkları, geçici Cumhurbaşkanı Salih’e yönelik ‘Cezayir’den defol’ sloganı atan yaklaşık 10 eylemcinin gözaltına alındığını ifade etti. Eylemciler, ayrıca gösteriler sırasında Cezayir bayrağı havalandırırken, ülkenin bağımsızlığının 57. yıldönümü vesilesiyle bağımsızlık savaşı şehitlerini anmak için ulusal marşlarını söyledi.

Abdul Kadir bin Salih, geçtiğimiz Çarşamba günü mümkün olan en kısa sürede cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlemek için yönetim ve ordunun yer almayacağı, ‘bağımsız ulusal isimlerin yürüttüğü’ bir diyalog çağrısı yapmıştı. Ancak 5 Temmuz’da eylemciler bir kez daha, ‘Ya sen ya da biz… Durmayacağız’ ve ‘Seçime hayır’ sloganlarıyla yeni bir yol haritasını kabul etmediklerini vurguladı. Bu bağlamda 28 yaşındaki eylemci Linda Hamruş, “Önerileri ile kendileri reform etmeye çalışıyorlar. Tek hedefleri rejimi korumak. Bu nedenle bu koşullarda diyalog yapılamaz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri, başlangıçta 4 Temmuz olarak planlanmıştı. Ancak hiçbir adayın olmaması sonrasında iptal edildi. Anayasa tarafından geçici dönem için belirlenen 90 günlük süre ilerleyen günlerde sona erecek ve Bin Salih ise yeni bir cumhurbaşkanı seçilene kadar görevde kalacağını belirtti.

AFP