Cezayir'deki referandumda muhalefet düşük katılıma, yönetim ise sonuca dikkati çekiyor
Cezayir'de kayıtlı seçmenlerin sadece 23,7'sinin oy kullandığı ve 66,8 evet oyuyla kabul edilen anayasa değişikliğinde muhalefet, boykotun seçmenin itirazına işaret ettiğini savunuyor.
Cezayir'de bu haftasonu gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu, seçmenlerin sadece dörtte birinin katılımıyla gölgelenirken, yönetim sandıktan çıkan yüzde 66,8'lik "evet" sonucuna işaretle sürecin işleyeceğine dikkati çekiyor.
Cezayir ordunun sınır ötesine çıkabilmesi, cumhurbaşkanlığı ile milletvekilliğine iki dönem sınırlaması, yargı ve yürütmede köklü değişiklikler içeren ve son bir yıldır gündemdeki anayasa değişikliği sürecini pazar günü gerçekleştirilen referandumla tamamladı.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında gerçekleştirilen oy verme işleminde anayasa değişikliği lehine yüzde 66,8 evet oyu çıkmasına rağmen halk oylamasında 23 milyon seçmenden sadece yüzde 23,7'sinin sandığa gitmesiyle referandum gölgelendi. Anayasa değişikliğine "rejimin vitrin değişikliği" argümanıyla karşı çıkan muhalefet, boykot çağrılarının karşılık bulduğunu savundu.
Ancak, "yeni cumhuriyetin köşe taşı" şeklinde tanımladıkları anayasa değişikliği yanlıları, yeni anayasanın yüzde 66,8 oranında seçmenin onayını aldığını, pandemi sırasında bu katılım oranının meşruiyeti sağladığını ve Anayasa'nın olumlu yönlerine bakılması gerektiğini vurguluyor.
Yönetim savunuyor, muhalefetten itirazlar var
Seçilmesinin ardından orduda ve bürokrasideki kritik görevlerde hızla değişime giden Cumhurbaşkanı Tebbun ve yönetim kadrosu, anayasa değişikliğini "yeni dönemin anahtarı" olarak tanımladı. Referandum kampanyasının sloganı olarak, "Kasım 1954: Bağımsızlık; Kasım 2020: Değişim" ifadeleri öne çıktı.
Buna karşın, Cezayir'de 22 Şubat 2019'da başlayan toplumsal protesto hareketi ve diğer muhalefet partileri anayasa taslağına farklı argümanlarla karşı çıktı.
Protesto hareketi, salgın döneminde son verdikleri gösterilerdeki öncü isimlere yönelik tutuklama ve baskı dalgası nedeniyle Tebbun yönetimine tepkili.
Bazı muhalefet partileri anayasa taslağının "uzlaşı olmaksızın tepeden inme" biçimde hazırlandığını savunurken, toplumsal protesto dalgasını temsil eden kesimse yeni anayasanın değişim getirmeksizin rejimde bir "vitrin değişikliği" yapacağı argümanıyla referandumu boykot etti.
"Seçmenin yüzde 85'i hayır dedi"
Cezayir'deki en büyük İslami eğilimli parti Barış Toplum Hareketi, yaptığı yazılı açıklamada, "düşük katılım ve hayır oy oranı, yeni anayasanın siyasi ve toplumsal meşruiyetinin eksikliğini ortaya koyduğunu" paylaştı.
Hareketin açıklamasına göre, referandumu boykot edenler ve oylamaya katılıp da hayır oyu kullananların göz önüne alınmasıyla "seçmenin yüzde 85'inin anayasaya hayır dediğini" değerlendirdi.
Barış Toplum Hareketi, referandumun sonuçları, "yönetimin projelerini gerçekleştirmedeki başarısızlığı ve anayasaya yönelik milli bir uzlaşı sağlamada yetersizliğini ortaya koyduğunu" kaydetti.
Diğer bir muhalefet partisi Demokrasi, Kültür ve Hürriyet Bloğu, yaptığı açıklamada, referandumdaki evet oyununun seçmenlerin sadece yüzde 13,7'sini yansıttığını savundu.
Blok, "çoğunluğun reddettiği bir anayasanın tüm riskleri barındıran kaosun önünü açacağını" değerlendirdi.
Adalet ve Kalkınma Cephesi Başkanı Abdullah Caballah da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, halkın dörtte üçünün reddettiği anayasa taslağının iptal edilmesi çağrısı yaptı.
AA