Cezayir’deki diyalog oturumları başarısız oldu
Cezayir'de Abdulaziz Buteflika'nın istifasından sonra geçici cumhurbaşkanı olarak göreve getirilen Abdulkadir bin Salih’in teklif ettiği kapsamlı diyalog çağrısı, ‘halk tarafından dışlanmış bir şahısla diyaloga girmeyeceklerini dile getiren’ muhaliflerin ret cevabıyla karşılaştı.
Cezayir sokaklarındaki protestocular tarafından görevi bırakması istenen Abdulkadir bin Salih’in seçimlerin düzenlenmesi için bir komite kurmak amacıyla çağrıda bulunduğu siyasi kesimlerin sivil toplum örgütleri ve halk hareketi temsilcileriyle diyalog kurma girişimi başarısız oldu.
Halk meşruiyeti
Cezayir'deki en eski muhalif siyasi parti Sosyalist Güçler Cephesi (FFS) tarafından yapılan sert açıklamada, Cezayir halkının çoğunluğu tarafından reddedilen şahıslarla hiçbir şekilde gerçek bir diyaloğun gerçekleştirilemeyeceği kaydedildi.
Bin Salih’e ‘istifa et’ çağrısı
Periyodik muhalefet toplantılarına ev sahipliği yapan Adalet ve Kalkınma Cephesi (FJD), ikinci diyalog oturumlarına verilen tepkiler kapsamında, gayrı meşru bir başkan olan geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih’in görevinden istifa etmesi çağrısında bulundu.
FJD Başkanı Caballah, diyalog oturumlarının başarısızlıkla sonuçlanacağını düşündüğünü dile getirdi ve halkın geçici devlet başkanını reddetmesi ışığında böyle bir diyalog çağrısının değersiz olduğunu belirtti.
“Ordu tarafından desteklenmeseydi…”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin organize edilmesine ilişkin ordunun desteğinden ve kararlılığından dolayı duyduğu memnuniyetsizliği ifade eden Caballah, “Abdulkadir bin Salih eğer ordu tarafından desteklenmiyor olsaydı, hâlihazırdaki pozisyonunda kalmakta ısrar etmezdi” dedi.
Öte yandan Yeni Nesil Partisi Başkanı Cilani Süfyan, kapsamlı bir diyalog çağrısına ilişkin yaptığı açıklamada, ‘iktidarın 22 Şubat'ta başlatılan halk hareketinin taleplerini anlamada büyük bir sorunu olduğu’ değerlendirmesinde bulundu.
Özgürlük Öncüleri Partisi Başkanı Ali bin Flis ise ülkenin içinden geçtiği koşulların oldukça ciddi olduğunu kaydederek, tıkanma durumuna son vermek için daha ciddi çözümler gerektiğini belirtti.
Danışma toplantısına kimler katılmayacak?
İlk danışma toplantısına katılmayacağını duyuran muhalif partilerin, “Özgürlük ve Adalet Partisi, İşçi Partisi, Kültür ve Demokrasi İçin Birlik Partisi, Cezayir Halk Hareketi, Umut için Birlik Partisi (TAJ), Barış Toplumu Hareketi Partisi, Adalet ve Kalkınma Cephesi, Değişim ve İlerleme için Birlik Partisi (UCP), Sosyal Demokratik Güçler Birliği ve aralarında Cezayir Ulusal Cephesi, Özgürlük Öncüleri ve Ulusal Dayanışma ve Kalkınma Partisi’nin bulunduğu diğer oluşumlar” oldukları belirtildi.
Abdulaziz Belaid'in liderliğini yaptığı Gelecek Cephesi Partisi, diyaloğa katılmaya olumlu cevap veren tek muhalefet partisiydi. Ancak parti temsilcisi, oturumlar başlar başlamaz diyaloğun kapalı kapılar ardında yapıldığı gerekçesiyle bu kararlarından geri adım attı.
Ajanslar