Cezayir’deki anlaşmazlık krize dönüşüyor

Cezayir’de protestolar 14. haftasına girerken bir hükümet yetkilisi eski Başbakan Ahmed bin Bitur’un yönetimde değişim ve ‘demokratik geçiş’ adlı konferans verilmesini engelledi.

Cezayir’deki anlaşmazlık krize dönüşüyor

Cezayir'deki en büyük İslami eğilimli parti olan Barış Toplumu Hareketi Başkanı Abdurrezzak Mukri, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada başkentin 260 kilometre güneyindeki Misila Valisi’nin eski Başbakan Ahmed bin Bitur’un, Misila Halk Kütüphanesi’nde yüksek öğretim üyelerinin daveti üzerine sunacağı konferansın engellendiğini ifade etti. Mukri, “Cezayir halkının sokağa çıktığı değişim için en basit halinin dahi henüz sağlanamadığına dair bir işaret, çünkü siyasi rejim hala konferanslardan korkuyor” dedi.

Ahmed bin Bitur, yaptığı açıklamada “Misila Üniversite öğretim üyeleri, hareketler ışığında ülkedeki durumlar hakkında bir konferans vermem için beni davet etti. Konferansı dün vermem gerekiyordu. Ancak beni davet edenler bana telefon ederek valinin kütüphanenin yalnızca belirli eylemler için kullanıldığını ileri sürerek konferans vermesine izin vermediğini bildirdi. Ben hiçbir yorumda bulunmak istemiyorum. Ancak beni davet eden öğretim üyeleri bunun siyasi bir tutum olduğunuifade ettiler” şeklinde konuştu.

Yerel aktivistlerin yanı sıra, bilinmeyen sebeplerden dolayı üniversitelere ders vermeleri yasaklananlar arasında önde gelen sosyolog Nasır Cabi ve meşhur avukat Mustafa Buşaşi gibi isimler de yer aldı.Bu tür eylemler sıkça yaşanıyor.