Cezayir halk hareketi ile Genelkurmay Başkanı arasındaki gerilim artıyor

Cuma namazı sonrası yapılan gösterilirde, “çeteler tarafından yapılan seçimleri kabul etmeyeceklerini” dile getirilen sloganlar atıldı. Ayrıca askeri liderlerin öfkelenmesine yol açan ‘askeri yönetim’ karşıtı sloganlar atarak, sivil bir devlet talebinde bulunuldu.

Cezayir halk hareketi ile Genelkurmay Başkanı arasındaki gerilim artıyor

Dün 29. Cuma gösterileri kapsamında sokaklara dökülen binlerce Cezayirli, “çeteler tarafından yapılan seçimleri kabul etmeyeceklerini” dile getirdikleri sloganlar attı. Ayrıca askeri liderlerin öfkelenmesine yol açan ‘askeri yönetim’ karşıtı sloganlar atarak, sivil bir devlet talebinde bulundu.

Başkentteki hareketliliğin, geçen haftalarda art arda yaptığı dört ayrı konuşmada göstericilere saldıran Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih aleyhinde olması dikkat çekiciydi. Kayid Salih, mevcut seçimi reddetmelerinden ötürü Buteflika rejiminin kalıntılarını kastederek, onlar hakkında çetelerin kuyrukları nitelendirmesinde bulunmuştu.

Göstericiler, Kayid’in ateşli konuşmalarını ima ettikleri bir sloganda “Kışla içinden bu kadar konuşma yeter!” ifadesini kullandı. Ayrıca Kayid’in geçen hafta yaptığı bir konuşmasında kullandığı ‘İstenilse de istenilmese de en kısa zamanda seçimler yapılacak’ sözüne cevap olarak, “İstenilse de istenilmese de seçimler yapılmayacak” dediler. Öte yandan göstericilerin bazıları, bir kurum olarak ordu ile ordu komutanları arasında ayrım yaptıklarını belirterek, Salih’in tutumunun aynı zamanda askeri müessesenin de tutumu olacağı anlamına gelmediğini dile getirdi.

Geçtiğimiz haftalara kıyasla bu hafta gerçekleştirilen gösterilere katılım tüm eyaletlerde daha yüksek oldu. Tatilde bulunan binlerce vatandaş geri dönüp gösterilere katıldı. Bununla birlikte sıcaklıklarda bir düşüş yaşanması da göstericileri sokağa çıkmaya sevk eden nedenlerden biri oldu. Başkentteki polisler protestocuların etrafını demir levhalarla çevreledi. Her zaman olduğu gibi büyük şehirlerin girişlerine güvenlik güçleri konuşlandırıldı. Gösterilere katılanların araçları sıkı bir denetimden geçirildi.

Öte yandan göstericiler bir kez daha, diyalog komitesinin çalışmalarını ve gerek siyasi partileri gerekse de sivil toplumu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yıl bitmeden yapılması yönünde ikna etme çabalarını reddettiklerini dile getirdiler.

Ajanslar