Cezayir Batılı korsanlara karşı maskelerini koruyor

Cezayir, kargosunu ‘maske korsanlarından’ korumak için askeri uçak gönderiyor

Cezayir Batılı korsanlara karşı maskelerini koruyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) karşı önleyici malzemeler hususunda dünyanın tanık olduğu ‘korsanlık’ faaliyetleri, Cezayir ordusunun Çin’e verilen siparişleri korumak için müdahalede bulunmasına yol açtı.

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, 48 saat içerisinde tıbbi ekipman ve önleyici malzeme sağlamak için Şangay’a askeri bir uçak gönderdi.

‘Beka’ savaşı

Cezayirli yetkililerin Çin’e verdiği siparişlerin önemi göz önüne alındığında sevkiyat, Başbakan Abdulaziz Cerad ve Sağlık Bakanı Abdurrahman bin Buzeyd tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı, Fransa, İspanya, Almanya ve İtalya’yı da içeren ‘maske’ korsanlığı ortasında 8,5 milyondan fazla maske başta olmak üzere tıbbi malzemelerin ülkeye gelişinde ordunun sağladığı yardımlara da övgüde bulundu. Bu çerçevede dünya, bir taraftan koronavirüs tehlikesinin gerçekliğini ortaya çıkaracak, diğer taraftan da ‘büyük’ olarak nitelendirilen ülkeler de dahil devletlerin sağlık sistemlerini zayıflatacak şekilde bir ‘beka’ savaşı veriyor.

Dünya barışına tehdit

Vahran Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci Prof. Dr. Rabih Lunisi, “Ordunun adımı, acil bir ihtiyaç haline gelen siparişlerin Cezayir’e hızlı şekilde ulaştırılması karşısındaki farkındalık ve önem düzeyini yansıtıyor. Koronavirüs salgını, ülkelerin stratejik önceliklerini değiştirmesi sonrasında sağlık güvenliğini ilk sıraya koydu” değerlendirmesinde bulundu. Lunisi, “Ordunun adımı, aynı zamanda bu salgınla mücadele etmek için kullanılan ekipman ve malzemeler hususunda korsanlık faaliyetlerinin ortaya koyulduğunu da gösteriyor. Bu korsanlığın ilk işaretleri, büyük devletler tarafından ortaya koyuldu” diyerek, durumun dünya barışını tehdit ettiğini belirtti.

Rabih Lunisi, “Enerji kaynakları nedeniyle çatışmalar ve savaşlar yaşandıktan sonra bugün, bu salgınla mücadele etmek üzere gerekli malzemeleri sağlamak için bir savaş ortaya çıktı. Bu salgın eğer uzun bir süre devam ederse, ‘gelecek değişikliklerinin’ takipçilerinin çoğunun zihinlerindeki bilgileri de değiştirecektir” ifadelerini kullandı. “Küresel bir salgının bu düzeyde korkunç bir şekilde yayılacağını hiçbir ülke daha önce hesaplamadı” diyen Lunisi, durumun da çok sayıda tarafı ‘bu ürünü üretememe kapasitelerini gösterir şekilde’ korsanlık yapmaya ittiğine dikkati çekti.

Karşılıklı suçlamalar

‘Büyük’ devletler arasındaki suçlamalar, maskeler ve koronavirüsten koruyan çeşitli malzemeler nedeniyle artış gösterdi. Öyle ki ABD, Fransa’nın Çin havalimanındaki siparişlerine, üç katı para teklifinde bulunarak el koydu.

İsveçli bir şirket de Fransa’yı, İtalya ve İspanya’ya gönderdiği 4 milyon maskeyi ele geçirmekle suçlarken, Kanada ise ismini vermediği bir ülkeye verdikleri maske siparişlerinin eksik geldiğini belirtti.

Aynı şekilde Çekya, maske korsanlığı savaşında ilk sırada yer aldı. Zira Çekya polisi, 23 Mart’ta İtalya’ya giden yüz binlerce maskeye el koydu. Benzer bir olay da birkaç hafta önce Doğu Afrika ülkesinde yaşanmış ve Kenya’da Almanya’ya ait 6 milyon maske kaybolmuştu. Aynı şekilde Türkiye, Madrid’e ait ve yüzlerce solunum cihazı içeren tıbbi bir uçağa el koydu.

‘Korsanlık’ dairesi genişlerken Madrid, Türkiye’nin gerekçesiz şekilde alıkoyma faaliyetine dair diplomatik şikayette bulunulması gerektiğini vurguladı. İspanya’ya göre sevkiyatın benzeri görülmemiş bir salgınla karşı karşıya kalmış bir Avrupa ülkesine yapıldığı göz önüne alındığında durum, ‘suç’ olarak nitelendirildi. Berlin de yaşananları, ‘modern korsanlık’ ve ‘ABD’nin vahşi batı yöntemleri’ olarak tanımlanırken, Washington ise hangi gerekçe altında olursa olsun ülke dışına tıbbi maske ihracatını yasaklayan Savunma Üretim Kanunu’na onay verdi.

Uluslararası ilişkiler zarar gördü

Siyasi aktivist Muhammed el-Emin Sanduk, “Bu virüsle mücadele çerçevesinde tıbbi gereçler, koruyucu maskeler, dezenfektanlar, solunum maskeleri ve diğer malzemeler üzerinde benzeri görülmemiş bir korsanlık savaşı yaşanıyor. Bu savaşın kahramanları ise terör grupları ya da suç çeteleri değil, yasaları ve ilkeleri olan ülkelerdir. Bu faaliyetler, özellikle de ekonomik açısından uluslararası ilişkilere, yakın bir zamanda zarar vermekten başka bir şey yapmayacak” diyerek, Cezayir’in ise koronavirüsle mücadele etmede  maske, tıbbi ekipman ve teçhizatları teslim almak için ordusuna güvendiğine dikkati çekti. 

independent