Cezayir Adalet Bakanı görevden alındı

Cezayir Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Adalet Bakanı Süleyman Berahimi'nin görevden alındığı ve yerine Başsavcı Belkasım Zağmati'nin atandığı belirtildi.

Cezayir Adalet Bakanı görevden alındı

Cezayir Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Adalet Bakanı Süleyman Berahimi'nin görevden alındığı ve yerine Başsavcı Belkasım Zağmati'nin atandığı belirtildi. Belkasım Zağmati, 2007-2016 yıllar arasında Cezayir Bölge Konseyi Başsavcısı olarak çalıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Abdulziz Buteflika, 2 Nisan’da istifa etmeden önce 11 Mart’ta Berahimi’yi göreve getirmişti.

Cezayir'in geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih'in 90 günlük sürenin ardından görevi 9 Temmuz’da sona ermişti. Fakat Anayasa Konseyi, 4 Temmuz’da yapılması planlanan seçimlerde adayların bulunmaması nedeniyle yeni başkanın seçilme süresini uzattı.

Cezayir Basın Servisi’nde yer alan habere göre anayasa hükümleri uyarınca Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, Cezayir Başbakanı Nureddin Bedevi ile yaptığı görüşmelerin ardından Adalet Bakanı Süleyman Berahimi'nin görevden alınmasına karar verdi.

Adalet Bakanı’nın görevden alınması kararı, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ahmed Kayed Salih’in protestolar sırasında Berberi bayrağını taşımaları nedeniyle tutuklananların serbest bırakılmasını reddetmesinin ardından geldi.

Kayed Salih, “Devletin sembol ve kurumlarını ihlal eden ve ulusal bayrağa hakaret edenlere hukuka uygun cevap vermek tek başına adalettir. Hiç kimsenin çalışmalara ve yetkilerine müdahale etme ve kararları etkilemeye çalışma hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

Cezayir’de Buteflika’nın görevden ayrılmasından bu yana, eski başbakanların, bakanların ve işadamlarının tutuklu yargılandığı çok sayıda yolsuzluk davası açıldı.

Eski Adalet Bakanı el-Tayeb Luh’un hakkında açılan yolsuzluk davası ve getirilen yurtdışı yasağının ardından hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Ajanslar