Çatışmalara neden olmuştu! Başağa Trablus’tan ayrıldı

Libya'nın doğusunda yer alan Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin Başbakanlığa seçtiği Fethi Başağa, başkent Trablus'a geldikten sonra yaşanan silahlı çatışmalar üzerine kentten ayrıldı.

Çatışmalara neden olmuştu! Başağa Trablus’tan ayrıldı

Libya’nın doğusundaki Tobruk'ta Temsilciler Meclisi tarafından başbakan seçilen Fethi Başağa Trablus’a geldi.

Başağa'nın Trablus'a gelişiyle yoğun çatışma sesleri duyuldu. Çatışmaların şehir merkezinde ve limanda yoğunlaştığı bildirildi.

Ulusal Birlik Hükümeti kaynakları, çatışmalar üzerine Savunma Bakanlığına bağlı 444 Tugayı'nın Başağa'nın kentten güvenli şekilde ayrılmasını sağladığını aktardı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisince şubat ayında Başbakan seçilen Başağa, gece saatlerinde paylaştığı video mesajda başkent Trablus'a geldiğini duyurmuş, yoğun güvenlik önlemleri ve silahlı bir grubun korumasına altında şehre gelen Başağa, gazetecilere yaptığı açıklamada çok iyi karşılandığını ileri sürerek, basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulunacağını ve Libya halkına sesleneceğini belirtmişti.

Başağa ve Dibeybe hükümetleri

Libya’da devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin planlanan 24 Aralık 2021'de yapılamaması üzerine, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Başağa'yı başbakan seçmişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak, görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini açıklamıştı.

Ülkede yaklaşık 3 aydır Dibeybe ve Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum Libya'nın yeniden şiddet sarmalına sürüklenmesi endişelerini artırıyor.