BM'den Suudi Arabistan'daki toplu infazlara tepki

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michel Bachelet, Pazartesi gecesi Suudi Arabistan'da 81 kişinin idam edilmesine tepki göstererek, bu mahkemelerin duruşmalarını haksız olarak nitelendirdi.

BM'den Suudi Arabistan'daki toplu infazlara tepki

El-Mayadin'de yer alan habere göre Bachelet, Suudi Arabistan'da idam edilenlerden bazılarının yargılamanın tüm gerekliliklerini karşılamayan koşullarda mahkum edildiğini belirterek, idam edilenlerin bir kısmının adil yargılanma garantisi alamadığını ifade etti.

Öte yandan İran İslam Cumhuriyeti İnsan Hakları Kurulu, Suudi Arabistan tarafından 81 kişinin idam edilmesini kınayarak, "Uluslararası örgütlerin bu eyleme karşı sessiz kalması, insan hakları kavramını siyasi emelleri için ve bağımsız devletlere karşı bir koz olarak kullanmaktaki ikiyüzlülüğünün bir göstergesidir" ifadesini kullandı.

İnsan Hakları Kurulu, insan hakları iddiasında bulunan ülkelerin ve uluslararası örgütlerin bu tür eylemlere sessiz ve eylemsiz kalmasından duyduğu derin üzüntüyü dile getirerek, bu sessizliğin onların siyasi sömürgecikleri ile ikiyüzlülüklerinin bir işareti olduğunun altını çizdi.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Cumartesi günü 81 kişinin "Yanlış düşüncelere, sapkın inançlara sahip olmak, IŞİD, El Kaide ve Ensarullah Yemen ile istihbarat işbirliği yapmak ve kamu güvenliğine karşı hareket etmekle" suçlamalarıyla idam edildiğini duyurmuştu.