BM uzmanları: Gazze'deki konut yıkımı insanlığa karşı bir suçtur
BM insan hakları uzmanları, Gazze Şeridi'ndeki konutların bombardımana tabi tutularak yıkılmasının insanlığa karşı bir suç teşkil ettiğine dikkat çekti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, uzmanların işgal altındaki Gazze'de benzeri görülmemiş sivil kayıpların yanı sıra işgalci rejimin "konut, yaşamsal hizmetler ve altyapı kaybıyla sonuçlanan yapay zeka ve ilgili askeri direktifleri kullandığı iddiasından üzüntü duyduğunu" ifade etti.
"Konut, hizmet ve sivil altyapının sistematik ve yaygın şekilde tahrip edilmesinin insanlığa karşı suç teşkil ettiğine" dikkat çeken uzmanlar, işgal yetkililerinin "Filistinlilerin Gazze Şeridi'ni terk etmeleri yönündeki çağrılarına katılmasıyla, israilin niyetinin HAMAS'ı askeri olarak yenilgiye uğratma hedefinin çok ötesinde" olduğunu kaydetti.
Uzmanlar, "israil ordusunun yapay zeka sistemlerini kullandığına ilişkin şok edici açıklamaların" doğrulanması halinde, Gazze Şeridi'ndeki yüksek ölü sayısını ve evlerin yıkılmasının boyutunun anlaşılabileceğini söyledi.
Uzmanlar, "Yapay zekanın, HAMAS mensubu olduğundan şüphelenilen kişilerin aile evlerini, genellikle geceleri uyuduklarında, 'aptal' bombalar olarak bilinen güdümsüz mühimmatlarla hedef almak için kullanıldığı ve o evin içinde veya çevresinde olabilecek sivillere pek aldırış edilmediği iddiasından özellikle endişe duyuyoruz." dedi.
BM uzmanlarına göre Gazze'deki evlerin yüzde 60-70'i, kuzey Gazze'deki evlerin ise yüzde 84'ü ya tamamen yıkıldı ya da kısmen hasar gördü. Dünya Bankası, BM ve AB, şu ana kadar Gazze'de görülen hasarın 18,5 milyar dolar veya Gazze ve Batı Şeria'nın toplam GSYİH'sının yüzde 97'si olduğunu tahmin ediyor. Bu maliyetin yüzde 72'sini yıkılan konutlar oluştururken yüzde 19'unu ise su, elektrik, yol gibi sivil altyapılar oluşturuyor.