BM: 'Süleymani'ye düzenlenen operasyon yasal değildi, hesabı sorulmalı'

BM İnsan Hakları Özel Raportörü, ABD tarafından Ocak ayında General Kasım Süleymani’nin yanı sıra dokuz kişinin katledildiği İHA saldırılarının uluslararası hukukun ihlali olduğu görüşüne vardı.

BM: 'Süleymani'ye düzenlenen operasyon yasal değildi, hesabı sorulmalı'

BM İnsan Hakları Özel Raportörü, ABD tarafından Ocak ayında Irak’ta düzenlenen ve İran Devrim Muhafızları komutanlarından General Kasım Süleymani’nin yanı sıra dokuz kişinin katledildiği İHA saldırılarının uluslararası hukukun ihlali olduğu görüşüne vardı.

Keyfi infazlar üzerinde çalışan BM Özel Raportörü Agnes Callamard, ABD’nin Süleymani’nin konvoyuna yönelik saldırıyı meşru göstermek için çıkarlarına yönelik süregelen saldırı olduğunu kanıtlayacak delilleri sunmakta başarısız olduğunu bildirdi.

Callamard hazırladığı raporda saldırının BM Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini bildirdi ve silahlı drone’lar ile yapılan hedefli saldırıların hesabının sorulması, bu silahlar için kapsamlı regülasyonlar getirilmesi çağrısı yaptı.

Callamard, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Drone’lar konusunda dünya hassas bir dönemde ve bardağı taşıran son noktaya yakın… Güvenlik Konseyi eyleme geçmekte yetersiz kalıyor. Uluslararası toplum kasten ya da değil; büyük ölçüde sessiz kalıyor” diye konuştu.

ABD BM İnsan Hakları Konseyi’nden iki yıl önce çıkmıştı

Callamard, bugün soruşturmasının sonuçlarını BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunacak. Bu da üye ülkelere konuyla ilgili nasıl adımlar atacaklarını görüşme fırsatı verecek. ABD, BM İnsan Hakları Konseyi’nden iki yıl önce çıkmıştı.

Callamard 3 Ocak’ta düzenlenen insansız hava aracı saldırısının; “bir ülkenin, üçüncü bir ülke topraklarında bir devlet adamına karşı saldırısını haklı göstermek için meşru müdafaayı gerekçe gösterdiği bilinen ilk olay” olduğunu belirtti.

İran’ın yarı resmi Fars haber ajansına konuşan Tahran savcısı Ali Ali El-Kasimehr’e göre Tahran, Süleymani’nin katledilmesi nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump ve diğer 35 kişi için yakalama emri çıkarttı ve uluslararası polis teşkilatı INTERPOL’den yardım istedi.

VOA