BM: Küresel ısınma mültecilerine hazırlıklı olun

BM, küresel ısınmadan dolayı milyonlarca insan evini terk etmek zorunda kalabileceğini açıkladı.

BM: Küresel ısınma mültecilerine hazırlıklı olun

Birleşmiş Milletler (BM) küresel ısınmanın milyonlarca insanın evini terk etmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

BM Mülteciler Örgütü Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda basına yaptığı açıklamada, BM’nin konu ile ilgili son kararının, küresel iklim değişikliği yüzünden evlerini terk edenlerin de uluslararası korunmaya alınması ve bu konuda hükümetlerin gerekli düzenlemeleri yapmaları zorunluluğunu ortaya koyduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Komitesi, pazartesi günü Yeni Zelanda aleyhine yapılan bir başvuruyla ilgili olarak iklim değişimi mağdurlarının sığınma hakkı başvurularının reddedilemeyeceğini bildirmişti.

BM İnsan Hakları Komitesi iklim değişikliği nedeniyle yaşamları tehlikeye giren ve bu nedenle yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalan mültecilerin belirli koşullar altında sığınma hakkından mahrum bırakılamayacağını açıklamıştı.

BM kararını yorumlayan Grandi, “Eğer küresel ısınma yüzünden yaşamınız tehdit altındaysa ve başka bir ülkeye gitmek için bir sınırı geçtiyseniz, savaşta gibi geleceğiniz tehlike içindeyse ülkenize geri gönderilmemeniz gerekir. Bizim bu tür durumlara karşı hazırlık olmamız gerekir.” dedi.

BM temsilcisi, spekülasyon yapmamak için tam bir rakam vermek istemediğini ancak milyonlarca kişinin küresel iklim sorunu yüzünden zorunlu göçmen olabileceği uyarısında bulundu.

Grandi, bu sorunların birkaç ülkenin çabasıyla değil toplu ve işbirliği içinde hareketle çözülebileceğini söyledi.

Küresel ısınma yüzünden okyanuslardaki adalarda su seviyesinin yükselmesi, Avusturalya’daki gibi dev orman yangınlarıyla, Sahra Afrikası’ndaki bitki ve canlı hayvan varlığının yok alması gibi durumlar yüzünden önümüzdeki dönemde evlerini terk etmek zorunla kalanlarını sayısının artması bekleniyor.

Euronews