FR: Avrupalıların işi neden Yemen'deki çocuğun hayatından daha değerli?

İngiliz, İspanyol, Fransız, Belçikalı veya Alman işçilerin işlerinin neden Yemen'de bir çocuğun hayatından daha değerli olduğuna dair hiçbir geçerli argüman bulunmuyor.

FR: Avrupalıların işi neden Yemen'deki çocuğun hayatından daha değerli?

Alman hükümetinin Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında Suudi Arabistan'a silah satışını durdurma kararının süresi 31 Mart'ta sona eriyor. Fransa ve İngiltere, ambargoya son verilmesi için Alman hükümetine baskı yapıyor. Koalisyon ortakları Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise konuya ilişkin henüz uzlaşma sağlayamadı. Frankfurter Rundschau gazetesi, SPD'nin silah satış yasağının uzatılmasını istemesini olumlu olarak değerlendiriyor.

"Eğer Avrupa Birliği (AB) kendini ileri bir değerler sistemi olarak tanımlıyorsa, insan haklarına vurgu yapıyor ve düşman devletler arasında bir gün barışın mümkün olacağına inanıyorsa, bu değerlere AB sınırlarında son verilmemesi gerekiyor. İngiliz, İspanyol, Fransız, Belçikalı veya Alman işçilerin işlerinin neden Yemen'de bir çocuğun hayatından daha değerli olduğuna dair hiçbir geçerli argüman bulunmuyor. Avrupa silah sanayii, eğer hayatta kalabilmek için uzaklardaki savaşlara ihtiyaç duyuyorsa, şu andaki haliyle de hayatta kalabilir. Koalisyonda SPD'nin talebinde ısrar ederek, silah ihracatınının durdurulması için dayatması da olumlu bir tutum. Çünkü burada uzun vadede iktidardan pay almak değil, sosyal demokrasinin özünde ne olduğunu göstermek önem taşıyor.” (D.W)