BM: İngiltere'deki aşırı sağcıların camilere ve göçmenlere yönelik saldırılarından endişe duyuyoruz
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Al-Kheetan, İngiltere'de aşırı sağcı protestocuların camiler ile sığınmacı ve göçmenlerin barındığı merkezlere yönelik saldırılarından endişe duyduklarını belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Thameen Al-Kheetan, basının İngiltere'de geçen haftadan bu yana aşırı sağcıların sosyal medyada yaydığı spekülatif haberler üzerine başlayan İslam karşıtı ve ırkçı şiddet olaylarının ülkenin birçok bölgesine yayılmasıyla ilgili sorusunu yazılı yanıtladı.
Son birkaç gündür İngiltere'nin farklı kentlerinde patlak veren huzursuzluk ve şiddet olaylarını yakından takip ettiklerini kaydeden Al-Kheetan, "Diğer tüm ülkelerde olduğu gibi polise yönelik saldırılar, İslam karşıtı saldırılar, camilere, sığınmacılara ve göçmenlerin barındığı merkezlere yönelik saldırılar ve göçmen karşıtı söylemler dahil şiddet olaylarından endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
Al-Kheetan, "barışçıl toplanma hakkının" temel özgürlükler kapsamında olduğunu ve bunun her zaman barışçıl şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayarak, "Ayrımcılığa, düşmanlığa veya şiddete tahrik oluşturan ırksal veya dinsel nefretin savunulması kabul edilemez ve yasaklanmalı." değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere hükümetinin yasalar uyarınca bu şiddetle mücadele etmek için en üst düzeyde taahhütte bulunmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Al-Kheetan, hükümete, özellikle sığınmacılar gibi en savunmasız durumdaki nüfus kesimlerini hedef alan nefret kışkırtmasına uluslararası insan hakları normları ile standartlarına uygun, etkili bir yanıt verme çağrısında bulundu.
Al-Kheetan, politikacıların ve nüfuz sahibi diğer kişilerin de nefret, şiddet veya ayrımcılığı kışkırtan bölücü ve insanlık dışı söylemlerden kaçınması gerektiğinin altını çizerek, bunun, göçmen ve mülteciler gibi belirli insan gruplarını, ele alınması gereken gerçek sorunlara yönelik dikkati dağıtmak için "günah keçisi" olarak göstermekten kaçınmayı içerdiğini vurguladı.
Sözcü Al-Kheetan, dijital medya platformlarının ulusal, ırksal ya da dinsel nefretin ayrımcılık, düşmanlık ya da şiddete kışkırtma şeklini alacak biçimde savunulmasının yasaklanmasına ilişkin Rabat Eylem Planı'na uygun olarak nefret söylemi niteliğindeki içerikleri etkili bir şekilde denetlemek için toplum standartları ve diğer araçları kullanması gerektiğine işaret etti.