BM, ABD'deki üniversitelerde öğrencilerin gözaltına alınmasından endişeli

Birlemiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, ABD'deki üniversitelerde Filistin'e destek verilen İsrail karşıtı gösterilerde yüzlerce öğrencinin gözaltına alınmasından büyük endişe duyduklarını belirtti.

BM, ABD'deki üniversitelerde öğrencilerin gözaltına alınmasından endişeli

Birlemiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, ABD'deki üniversitelerde düzenlenen Filistin'e destek eylemlerine polisin müdahalesi ve Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan Nasır Hastanesi yerleşkesinde bulunan toplu mezarlara ilişkin soruları yanıtladı.

"(Filistin'e destek gösterilerinde) ABD'deki üniversitelerde yüzlerce öğrencinin gözaltına alınmasından büyük endişe duyuyoruz." diyen Laurence, bazı durumlarda polisin protestolara oldukça sert müdahalesinin olduğunu bildirdi.

İfade ve toplanma hakkı özgürlüğünün unutulmaması gerektiğini vurgulayan Laurence, "Herkesin barışçıl protesto düzenleme hakkı vardır ve bunu yaparken engellenmemelidir." dedi.

Laurence, protestolarda "antisemitizm" ve "İslam karşıtlığına" dair haberler de duyduklarını belirtirken, bunların da kınanması ve durdurulması gerektiğine dikkati çekti.

Gazze'de bulunan toplu mezarlar

Siyonist terör ordusunun, 4 aylık karadan işgal sürecinin ardından 7 Nisan'da Han Yunus'tan çekilmesinin ardından Nasır Hastanesi yerleşkesinde bulunan toplu mezara ilişkin soruyu da yanıtlayan Laurence, Nasır ve Şifa Hastaneleri yerleşkelerinde çok sayıda cesedin bulunmasına ilişkin tam bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.

Gazze'deki resmi kaynaklar, sivil toplum ve medya aracılığıyla bu konuya ilişkin bilgiye eriştiklerini kaydeden Laurence, "Şu anda bilmediğimiz şey, cesetleri bulunan insanlara ne olduğu, onların nasıl öldüğü veya öldürüldüğü, gömüldükleri koşullar." dedi.

Laurence, bu konuda 7 Ekim 2023 sonrası ve hatta öncesi için bağımsız bir soruşturmanın etkin olması gerektiğini söylerken, bu soruşturmanın uluslararası bir unsurunun bulunmasının zorunlu olduğunu da belirtti.

    ABD'deki üniversitelerde Filistin protestoları

    Columbia Üniversitesinde Filistin destekçisi öğrenciler, okulun, Gazze'deki soykırımı ve Filistin işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.

    Üniversite yönetiminin talebiyle polis, 108 öğrenciyi gözaltına almış, okul yönetimi de eyleme karışan 80 civarında öğrenciye okuldan uzaklaştırma cezası vermişti.

    Columbia Üniversitesindeki Filistin destekçisi gösteriler, New York Üniversitesi (NYU), Yale Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Tufts Üniversitesi, The New School ve Kuzey Carolina Üniversitesi gibi ABD'nin diğer önde gelen yükseköğrenim kurumlarına da yayılmıştı.