Bloomberg: Suudi Arabistan, İsrail'e elektronik ortamda saldıranları tutukluyor

Suudi Arabistan, İşgalci İsrail ile Hamas arasındaki savaşla ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle vatandaşlarına yönelik tutuklamaları yoğunlaştırdı

Bloomberg: Suudi Arabistan, İsrail'e elektronik ortamda saldıranları tutukluyor

Bloomberg, Suudi Arabistan'ın Gazze'ye yönelik saldırganlığına ilişkin Siyonist İsrail aleyhindeki yorum ve tweetlere karşı sıkı önlemler aldığını ortaya koydu. Ancak daha da önemlisi, Suudi Arabistan ve ABD'nin İşgalci İsrail'i ikna etmek için bu şekilde ilişkileri güçlendirmeye çalıştığını ve özellikle Arap ve İslam ülkelerinde bazılarının Riyad'ı normalleşmeye ikna etmeye çalışanların Tel Aviv ve Washington olduğunu düşündüğü gibi bunun tersinin olmadığını da sözlerine ekledi.

Tutuklamalardaki son artışın, Suudi iktidar otoritesinin – ki bu birçok rejim tarafından paylaşılıyor – bu protestoların "Arap Baharı devrimleri" benzeri bir şeye dönüşeceği korkusundan da kaynaklandığını ekliyor.

10 yaşın üzerindekiler de dahil olmak üzere insanların çevrimiçi yorumları nedeniyle gözaltına alınması ve ifade ve siyasi ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar Suudi Arabistan'da norm haline geldi. Ancak Riyad merkezli diplomatlara ve insan hakları gruplarına göre, son tutuklama dalgası, özellikle 7 Ekim'de İşgalci İsrail ile Hamas arasında yaşananlarla bağlantılı güvenlik endişelerinden kaynaklanıyor.

Çatışmanın hassas doğası nedeniyle kimliklerinin açıklanmasını istemeyen bazı kişiler, Suudi Arabistan ve Mısır ve Ürdün gibi bölgesel müttefiklerin, İslami hareketlerin çatışmayı bir ayaklanma dalgasını kışkırtmak için kullanabileceğinden korktukları için bu eğilimden endişe duyduklarını söyledi.

Suudi Arabistan içinde ve dışında konuyla ilgili bilgisi olan kişilere göre, son Suudi tutuklamaları arasında Krallığın Vizyon 2030 ekonomik dönüşüm planında yer alan bir şirketin yöneticisi de yer alıyor.

Kaynaklar, İşgalci İsrail'in asla affedilmemesi gerektiğini söyleyen bir medya figürünün ve krallıktaki Amerikan fast-food restoranlarının boykot edilmesi çağrısında bulunan bir kişinin de tutuklandığını söyledi.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı ve hükümetin İnsan Hakları Komisyonu yorum taleplerine yanıt vermedi.

Suudi Arabistan'ın 7 Ekim'den bu yana tutukladığı kişi sayısına ilişkin kesin bir rakam yok.

Riyad'ın güneyindeki bir hapishanede savaş öncesi çevrimiçi bir paylaşım için gözaltına alınan bir aile üyesini düzenli olarak ziyaret eden Suudi bir adam, akrabasının kendisine son altı ayda yüksek güvenlikli tesisteki mahkum sayısında önemli bir artış olduğunu söylediğini söyledi. Bu, 7 Ekim'den bu yana sosyal medya ile ilgili tutuklamalarda önemli bir artış izlediklerini söyleyen Suudi başkentindeki birkaç diplomat ve insan hakları örgütleri tarafından doğrulandı.

Suudi Arabistan'daki insan hakları ihlallerini takip eden bir grup kuran Londra merkezli Suudi muhalif lider Yahya Assiri, "İnsanlar Filistin'de olanlardan çok rahatsız ve ülkelerinden güçlü bir tepki bekliyorlar ama bunu görmüyorlar" dedi.

Kaynak: Bloomberg