Biz neden muhtaçların halini anlamak için Ramazan ayını beklemek zorundayız?

Pakistanlı Kazi Menan, 2013’te Washington’un en meşhur sokaklarından birinde açtığı restoranla evsiz ve fakirlere yardım ediyor.

Biz neden muhtaçların halini anlamak için Ramazan ayını beklemek zorundayız?

Pakistanlı Kazi Menan, 2013’te Washington’un en meşhur sokaklarından birinde açtığı restoranla evsiz ve fakirlere yardım ediyor.

‘Sakina Halal Grill’ restoranda sıradan müşteriler ile evsiz müşteriler yan yana oturuyor. Geçimini çöp kutusundan artan yemeklerle sağlayan biriyle, ödemesini kendi yapan sıradan bir vatandaş arasında hiçbir fark yok. Restoran sahibinin amacı ise İslam'ın tavsiye ettiği yardımlaşma ve dayanışmayı gözler önüne sermek.

Fakir bir aileden gelen Menan, yaşadığı zor hayat koşulları nedeniyle, 1996’da Pakistan'dan ayrılmak zorunda kalmış. Daha iyi yaşam koşulları bulmak umuduyla ABD’ye gelen Pakistanlı göçmenin hikayesi, adeta Hollywood filmleri gibi. Cebinde 5 dolardan başka parası olmayan bir göçmenken, Başkan Donald Trump’ın ofisine sadece birkaç metre mesafedeki bir restoran sahibine dönüşüyor. Pakistan’da zorlu hayat koşullarından kaçan Menan, ABD’ye ilk geldiğinde de umduğunu bulamayınca kendi kendine bir söz veriyor:

”Eğer kendi lokantamı açarsam kapıları evsizlere açık ve ücretsiz olacak.’’

Arkadaşlarına bu fikrini söyleyince alay konusu olsa da amacından vazgeçmiyor. Hedefine ulaşıp ilk davetini yaptığı günü ise şöyle anlatıyor:

“60 kişiden oluşan grubun restorana kadar benimle nasıl geldiklerini hatırlıyorum. Şaka yapıyor olmalısın? Washington’da ücretsiz yemek yemek?’’ diye tepki gösterenler yemeklerini yedikten sonra çok sevindiler ve restorandan mutlu bir şekilde ayrıldılar.

Konuşmasında hep ayetlerden ve hadislerden bahseden Menan, ne yapıyorsa İslam öğretilerine uygun olarak yapmaya çalışıyor.

‘’Ben dindar bir aileden geliyorum. İslam bize kardeşliği ve yardımlaşmayı öğütlüyor. Günümüz toplumunda bu değerlerin az olduğunu biliyorum. Ama biz muhtaçlara yardım etmeli ve iyi işler yapmalıyız.’’

Gün boyu düzinelerce evsiz lokantaya akın ediyor. Ramazan ayında bile lokanta açık. 32 yaşındaki Incred, her gün yemek almak için lokantaya geldiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

‘’Burada bize değer veriyorlar ve ayırt etmeden insancıl bir muamelede bulunuyorlar.’’ Restoranın bir başka müdavimlerinden Afrika göçmeni olan Ronald, Washington’un merkezinde bulamadığını burada bulduğunu söylüyor. ’Bizim için aile gibiler.’’

Restoran sahibinin hedefi her sene 16 bin ihtiyaç sahibinin karnını doyurmak. Yaptığı yardım faaliyetleri için bağış almayı reddediyor, kimseden de destek istemiyor. Lokantaya gelen muhtaçların sayısında artış olduğu için çok mutlu olduğunu ifade ediyor.

Amerika ve Göçmenler

Menan, göçmen haklarını savunuyor. Göçmenlerin Amerika için önemli olduğunu düşünmekle birlikte Amerika’yı da geliştirdiğini düşünüyor. Trump’un göç politikasını ise eleştiriyor:

‘’Biz kimseye yük değiliz. Kanunlara uyuyoruz, vergilerimizi ödüyoruz. Amerikan ekonomisine gece gündüz katkıda bulunuyoruz. Amerikan hükümeti, göçmenlerin zor durumda olduğu için ülkelerini terk ettiklerini anlamalı ve onlara hayallerini gerçekleştirmek için uygun ortam sağlamalı.’’

Sakina Halal Grill, evsizlere verdikleri ücretsiz öğünlere ek olarak, son hükümetin kapanmasından etkilenen çalışanlara da kapılarını açıyor:

‘’Maaşlarını alamayan çalışanlar lokantamıza geliyorlar. Biz herkese yardımsever olduğumuzu ve dayanışmayı önemsediğimizi göstermek istiyoruz.’’

Amerikan Müslümanlarına Mesaj

İslam’ın emrettiği gibi kardeşliği yaşamayan ve dayanışmayı yaymaya çalışmayan Müslümanlara karşı Menan sitemini gizlemiyor:

‘’Biz neden muhtaçların halini anlamak ve Müslüman olsun veya olmasın başkalarının acılarını hissetmek için Ramazan ayını beklemek zorundayız? Çoğu insan Müslümanların varlığını tehdit olarak görüyor. Neden batı medyasının lanse ettiği klişeleri silmiyoruz ve İslam’ın gerçek değerleri olan başkalarına karşı sevgi, kardeşlik ve dayanışmayı yaymıyoruz?’’