Biden'ın CIA şefi belli oldu: William Burns kimdir?

ABD'de başkan seçilen Joe Biden, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanlığına William J. Burns'ü aday gösterdi.

Biden'ın CIA şefi belli oldu: William Burns kimdir?

Biden'ın ekibinden yapılan açıklamada, Burns'ün ABD'yi ve halkı güvende tutacak onlarca yıllık deneyime sahip örnek bir diplomat olduğu belirtildi.

Biden'ın, CIA Başkanlığına aday gösterdiği Burns'ün, kendisi gibi istihbaratın siyasetle ilgisi olmadığını düşündüğü kaydedilen açıklamada, "Büyükelçi Burns, tehditleri hudutlarımıza ulaşmadan önce önlemek ve bunlarla yüzleşmek için ihtiyacımız olan bilgi, muhakeme ve bakış açısını getirecek." ifadesi kullanıldı. 64 yaşındaki eski Rusya Büyükelçisi William Burns, ABD Dışişleri Bakanlığında 33 yıl hizmet vermişti.

William Joseph Burnes kimdir?

11 Nisan 1956 doğumlu William Joseph Burns Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Başkanı ve eski Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakan Yardımcısıdır. 33 yıllık diplomatik kariyerinin ardından 2014 yılında ABD Dış Servisinden emekli oldu. Burns daha önce 1998-2001 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Ürdün Büyükelçisi, 2001-2005 yılları arasında Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı, 2005-2008 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Rusya Federasyonu Büyükelçisi ve Siyasi Sorumluluk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaptı. İşler 2008'den 2011'e kadar, Washington'daki ve yurt dışındaki diğer üst düzey roller arasında. Dışişleri Bakanlığı'nda en yüksek rütbeye sahip olan kariyer elçisi  ve tarihte Dışişleri Bakan Yardımcısı olan ikinci görev yapan kariyer diplomatıdır.  

Burns, ABD'nin eski Başkanı Barrack Obama döneminde ise Dışişleri Bakanı Yardımcılığı görevinde bulunmuştu. Obama hükümetinde Joe Biden, Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı Yardımcılığı yaptığı yıllarda William Burns, Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirmişti. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşen Burns, Suriye krizi, Kıbrıs çözüm süreci ve terörle mücadele olmak üzere konuları ele alınmıştı.

AA