'Ben Buteflika'nın değil devletin adamıyım'

Cezayir Cumhurbaşkanı adayı Meyhubi, eski Cumhurbaşkanı Buteflika'nın "adamı" olduğu eleştirilerine yönelik, "Ben devletin adamıyım, Buteflika veya herhangi bir şahsın değil." dedi.

'Ben Buteflika'nın değil devletin adamıyım'

Cezayir Cumhurbaşkanı adayı İzzeddin Meyhubi, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın "adamı" olduğu yönündeki eleştirileri reddederek, kendisinin "devletin adamı" olduğunu savundu.

Cezayir, 1999-2019 yılları arasında görevde kalan Cumhurbaşkanı Buteflika'nın, protestolar karşısında nisan ayında istifa etmesi ve sonrasındaki çalkantılı dönemin ardından, 12 Aralık'ta yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gidiyor.

Cezayir sokağı ve muhalefeti, "ülkedeki koşulların seçimler" için uygun olmadığı ve adayların "Buteflika rejiminin temsilcileri olduğu" gerekçesiyle sandığa itiraz ederken, beş cumhurbaşkanı adayı içinse kampanya süreci çoktan başladı.

Buteflika müttefiki şeklinde tanınan Demokratik Ulusal Birlik Partisi'nin Genel Sekreteri Meyhubi, eski başbakanlar Ali bin Flis ve Abdulmecid Tebbun, Müstakbel Cephesi Başkanı Abdulaziz Belıyd ve İslami eğilimli Ulusal Bina Hareketi'nin Başkanı Abdulkadir bin Karine'nin isimleri cumhurbaşkanlığı seçimlerinin oy pusulasında yer alacak.

"Ben devletin adamıyım"

Ülke basınında kendisinin eski Cumhurbaşkanı Buteflika'nın adamı olduğu yönündeki eleştirileri değerlendiren Meyhubi (60), "Ben devletin adamıyım, Buteflika veya herhangi bir şahsın değil." dedi.

Meyhubi, Buteflika döneminde birçok bakanlık görevi yapmasından çok önce siyaset sahnesine çıktığını savunarak, 1997 yılında milletvekilliği, 1998-2005 yılları arasında Cezayirli Yazarlar Birliği Başkanlığı yaptığını hatırlattı.

Ülkesinde demokratik gelişime ağırlık verilmesi ve cumhuriyette bir dönüşüm yapılması yönünde bir talep olduğunu belirten Meyhubi, şöyle devam etti:

"Halk, Cezayir sokağında ülkenin sorunlarına çözüm olmadığının farkında. Ancak sokaktaki hareketin talepleri de bundan sonraki hükümetlerin gündeminde olmak zorunda."

Meyhubi, seçilmesi halinde sokağın taleplerine kulak vereceğini ve bu talepler doğrultusunda yeni bir anayasanın hazırlanması ve referanduma taşınması için çalışacağını aktardı.

AA