Batı Şeria'yı ilhak belgesi bugün imzalanacak

İsrailli sağ parti adayları, işgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 60’ının İsrail'e dahil etmesini öngören bir belge imzalayacak.

Batı Şeria'yı ilhak belgesi bugün imzalanacak

İşgalci İsrail'de Birleşik Sağ Koalisyonu Başkanı Ayelet Şaked, işgalci israil’in Kamu Yayın Kuruluşu KAN’a yaptığı açıklamada, koalisyonunda yer alan sağ parti adaylarının imzaladığı belgede, İsrail’in Yahudi halkının milli vatanı olduğu, kişisel haklar ve tüm vatandaşların eşitliği, Filistin devletinin kurulmasına muhalefeti ve Batı Şeria’nın ilhakı ilkelerinin yer aldığını söyledi.

Yüz bin Arap da vatandaşlık alabilecek

İşgalci İsrail'in Yahudi halkının milli vatanı olduğunu vurgulayan ve işgal altındaki Batı Şeria’nın ilhakına dikkati çeken Şaked, belgenin bugün imzalanacağını belirtti.

Şaked, işgalci israil’in Batı Şeria’nın yüzde 60’ına tekabül eden C bölgelerini ilhakına işaret ederek, "Yeni Sağ’ın planı açıktır. Sadece C bölgesinin ilhakını öngörüyor. Yaklaşık 450 bin Yahudi’nin yanı sıra yüz bin Arap da vatandaşlık alabilecek. İsrail bu rakamı barındırabilir" dedi.

İşgalci İsrail’in A ve B bölgelerini ilhak etmesine ise gerek olmadığına dikkati çeken Şaked, "Tabii ki İsrail, A ve B bölgelerini ilhak etmeyecektir. Bizim iki milyon Filistinliye vatandaşlık verme niyetimiz yok. Sadece Yahudi çoğunluğun bulunduğu bölgeleri İsrail egemenliğine alacağız" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun yeniden seçilmesi için koalisyon desteği şart

Şaked’in liderliğini yaptığı Yeni Sağ Partisi, 17 Eylül’de yeniden yapılacak genel seçimlere, Yahudi Evi Partisi ile Sağ Partiler Birliğinin de içinde yer aldığı Birleşik Sağ Koalisyonu adı altında girmeye hazırlanıyor.

İşgalci İsrail’de yapılan kamuoyu yoklamaları sonuçlarına göre, Birleşik Sağ Koalisyonunun seçimlerde 11 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Binyamin Netanyahu’nun yeniden hükümeti kurması için bu koalisyonun desteğine muhtaç olması, Şaked’in ilkelerini Netanyahu’ya dayatması anlamına geliyor.

Batı Şeria'nın "ilhakı" uzun zamandır gündemde

Batı Şeria'nın ilhakı uzun zamandır İşgalci İsrail'in en önemli gündem maddelerinden biri durumunda.

Netanyahu, daha önce yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin boşaltılmayacağını ifade etmişti.

Netanyahu ayrıca, 9 Nisan'da yapılan erken seçimler önces inde Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "İsrail'e ilhak edileceği" sözünü vermişti.
Filistin ile işgalci israil yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği İsrail'e devredilirken yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda yer alan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

AA