Bangladeşli öğrenciler protestoları sonlandırmayı reddediyor
Bangladeşli bir öğrenci örgütünün taleplerini yalnızca kısmen karşılayan ve eyalet çapında şiddete dönüşen ve en az 151 kişinin ölümüne yol açan Yüksek Mahkeme kararına rağmen protestolar devam edecek.
Pazar günü AFP'ye konuşan, isminin açıklanmaması koşuluyla, Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler'in bir temsilcisi, "Hükümet taleplerimizi yansıtan bir emir verene kadar protestolarımızı sonlandırmayacağımızı" söyledi.
Bangladeş'te öğrenci öncülüğündeki protestoları tetikleyen hükümet istihdam kotalarının çoğunluğu, ülkenin en yüksek mahkemesi tarafından günün erken saatlerinde ortadan kaldırıldı.
Kaynaklara göre, mahkemenin Temyiz Dairesi, kotaları yeniden yürürlüğe koyan önceki bir mahkeme kararını bozarak, hükümet istihdamının %93'ünün yalnızca liyakate dayalı olarak adaylara verilmesini emretti.
Kota sistemi, Başbakan Şeyh Hasina'nın yönetimi tarafından 2018'de ortadan kaldırıldı, ancak geçen ay protestoları ve ardından gelen hükümet baskısını tetikleyen alt mahkeme tarafından geri getirildi.
Protestocuların karara nasıl tepki vereceği şu anda belirsizdi.
Mahkemenin kararının ardından, ordu ekipleri başkent Dakka'nın dört bir yanına konuşlandırıldı ve Reuters'ın bir tanığına göre Yüksek Mahkeme'ye yakın sokaklar sessizdi.
Günün erken saatlerinde, yerel medyada güvenlik görevlileri ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandığına dair ara sıra haberler yer aldı.
Yetkililer Yüksek Mahkeme'nin iş kotasıyla ilgili duruşmasına hazırlanırken, hükümet sokağa çıkma yasağı koymuştu.
Protestoların protestocular ve güvenlik personeli arasında şiddete dönüştüğü başkent Dakka, askerler tarafından devriye gezildi.
Bangladeş, Perşembe gününden bu yana internet ve kısa mesaj hizmetlerinden yoksun, ülkeyi kapatırken yetkililer, kamusal toplantılara ilişkin bir yasağa uymayan göstericilere baskı yapıyor.