BAE'nin yeni stratejisi: Yemen'den onurlu kaçış

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğünde kurulan askeri koalisyonun Yemen'de Husilere karşı 2015'te başlattığı operasyonlarda askeri bir başarı elde edemedi.

BAE'nin yeni stratejisi: Yemen'den onurlu kaçış

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğünde kurulan askeri koalisyonun Yemen'de Husilere karşı 2015'te başlattığı operasyonlarda askeri bir başarı elde edemedi.

ABD yönetiminin doğrudan destek vermediği Mısır'ın ise asker gönderme konusunda çekinceli davrandığı Yemen'de, BAE geri adım atmaya ve bir an önce bu ülkeden çıkmaya hazırlanıyor.

Sudan'da Ömer el-Beşir yönetiminin devrilmesinin ardından yönetimi ele alan Askeri Geçiş Konseyi de Yemen bataklığından ivedilikle çıkmak için politikalarını gözden geçirmeye başladı bile.

BAE'li akademisyen Dr. Abdulhalik Abdullah, ülkesinin Yemen'deki askeri güçlerini azalttığını doğrulayarak, Yemen'in resmen ikiye bölünmesine ramak kaldığını ifade etti.

"Yemen'den tamamen çekilerek eve dönüş her an gerçekleşebilir"

Ülkesinin Yemen'deki askeri güçlerinin bir bölümünü çekmesini operasyonların azaltılması ve koalisyon güçlerinin yeterli olması gibi gerekçelere bağlayan BAE'li akademisyen Abdullah, "Yemen'den tamamen çekilerek eve dönüş her an gerçekleşebilir." dedi.

Sudan yönetimi tarafından gönderilen askeri güçler de Yemen'i terk etmeye başladı. Koalisyon güçlerine bağlı Batı Kıyısı Cephesi Sözcüsü Vaddah ed-Debiş, 24 Temmuz'da basına verdiği demeçte, "Sudan askeri güçleri üç bölgeden çekildi ve boşalan bölgelere Yemenli birlikler yerleştirildi." diye konuştu.

Yemen'de askeri üstünlük sağlamak zor

Suudi Arabistan, BAE ve Sudan gibi düz araziler ve çöllerle kaplı ülkelerin askerlerine göre dağlık ve engebeli olan Yemen coğrafyası, oldukça zorlu bir bölge olarak değerlendiriliyor.

Ürdünlü emekli General Kasıd Mahmud, Suudi Arabistan ve BAE'de baş gösteren ekonomik sıkıntılar, bu ülkelerin iç kamuoyundan gelen baskı ve itirazlar ile İran yönetiminin Husilere verdiği desteğin, Yemen'de koalisyon güçlerinin askeri sonuç elde etmesini oldukça zorlaştırdığını düşünüyor.

BAE'nin askeri güçlerini çekmesi ve Sudan'ın yeniden konuşlandırmaya gitmesi gibi hareketliliklerin Yemen'deki askeri dengeleri çok etkilemeyeceğine inanan Mahmud, ancak bu durumun psikolojik üstünlüğün karşı tarafa geçmesi ve koalisyonun çatırdamasına neden olabileceğine dikkati çekti.

"Washington, çatışma ortamının devam etmesine oynuyor"

Mahmud, BAE'nin çıkarlarına hizmet edecek bir askeri üstünlüğün Yemen topraklarında sağlanamayacağının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Koalisyon güçleri Yemen'de hiçbir zaman askeri üstünlük sağlayamadı. Öyleyse bugün veya yarın da sağlayamayacak. Washington orada tarafların birbirine askeri üstünlük sağlamasına değil, çatışma ortamının devam etmesine oynuyor."

Mısır'ın önde gelen askeri uzmanlarından emekli Yarbay Saffet ez-Zeyyad ise Yemen'deki koalisyonun savaşı kazanmaktan çok, bugüne kadar kurulan askeri ve stratejik dengeyi koruma gayreti içinde olduğunu düşünüyor. 

BAE'nin askeri güçlerini Yemen'den çektiğine yönelik haberler konusunda Suudi Arabistan ve BAE yetkililerin herhangi bir açıklama yapmadığını hatırlatan Zeyyad, şöyle konuştu:

"Askeri bir başarı sağlanamadığı gibi savaş artık birden fazla cephede ve vur-kaç taktiğine dönüştü. Husiler Suudi Arabistan'ın Asir, Necran ve Hazan bölgelerindeki havaalanları ile stratejik bölgelerine yönelik roket saldırılarını sıklaştırmaya başladı. Suudi Arabistan'ın Husilerin başlattığı gerilla savaşına da karşı koyamadığı ortada. Hudeyde'nin ele geçirilmesi, Sana ve Sada'nın kuşatılması ihtimalinden söz etmek de artık mümkün gözükmüyor."

AA