BAE, Suud ve Mısır Sudan’daki katliamdan sorumlu

Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve S. Arabistan’ın destek verdiği Sudan Askeri Geçiş Konseyi, ülkede kan dökmeye devam ediyor.

BAE, Suud ve Mısır Sudan’daki katliamdan sorumlu

Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'dan destek alan Sudan Askeri Geçiş Konseyi'nin önceki gün demokrasi nöbeti tutan ve ülkenin bir an önce sivil yönetime geçmesi talebinde bulunan eylemcilere yönelik saldırısında ölü sayısının 60'a yükseldiği, yüzlerce kişininse yaralandığı belirtildi. Ölenler arasında 8 yaşındaki bir çocuğun da bulunduğuda açıklandı.

Askeri Geçiş Konseyi’nin Başkanı Orgeneral Abdülfettah el Burhan'ın geçen hafta Mısır, BAE ve Suud ziyaretlerinden sonra eylemcileri hedef alan katliamın gerçekleşmesi dikkat çekti.

Sisi, öldürme fikrini verdi

26 Mayıs’ta istihbarat başkanıyla Mısır’a giden ve darbeci Sisi ile görüşen Orgeneral Burhan, Sudanlı sivillere müdahale edilmesi fikrini de o gün aldı. Mısır’da Muhammed Mursi yanlılarını nasıl devirdiğini ve insanları öldürerek nasıl sindirdiğini anlatan Sisi, Burhan’dan da aynı yola başvurmasnı aksi durumda yönetimde kalmasının zor olduğunu söyledi.

Ülkesine dönen ve hazırlıklarını tamamlayan Sudan’daki darbenin başı Burhan da askerlere genelkurmay başkanlığı önünde kamp kurmuş sivilleri dağıtmasını istedi.

Askerlere tam yetki veren Burhan, kurşun sıkılmasından geri durulmamasını da istedi. Bunun sonunda da Ramazan Bayramı öncesi harekete geçen darbeci askerler, önceki gün sabah kurşun yağdırıp onlarca insanı katletti. Yüzlercesini insanı da yaraladı.

Muhalefetin sokağa inme çağrısı karşılık bulurken darbeci askerlerin tavrı da sertleşti. Çünkü Sisi’nin verdiği akılda göstericileri dağıtmakta geri adım atılmaması gerektiği söylenmişti. Sudan’daki darbeciler de halka kurşun sıkmaya devam ederken, sözde demokrasinin beşiği batılılar yine yalancı kınamalarla işi geçiştirmeye çalışıyor.