'Babri Camisi daha önce olduğu gibi her zaman cami olarak kalacaktır'
Babri Camisinin Hindu tapınağına çevrilmesi üzerine, Tüm Hindistan Müslümanları Hukuk Kurulu (AIMPLB) resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Babri Camisi daha önce olduğu gibi her zaman cami olarak kalacaktır. Ayasofya bizim için mükemmel bir örnektir' belirtti.
Hindistan’da 16. yüzyıldan kalma tarihi Babri Camisi’nin (Babri Masjid) yıkıntıları üzerinde Hindu tapınağı inşası Başbakan Narendra Modi’nin katıldığı törenle başlarken Yeni Delhi’nin bu adımına itirazlar yükseldi.
Gelişmenin hemen ardından Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamadaysa, Modi'nin başlattığı tapınak inşaatının “Hindistan demokrasinin alnında bir leke olarak kalacağı” kaydedildi.
Modi’nin hamlesine Müslüman gruplardan da tepkiler geldi.
Indian Express'in haberine göre Hindistanlı Müslümanların üst düzey temsil organı olan Tüm Hindistan Müslümanları Hukuk Kurulu (AIMPLB) resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Babri Camisi daha önce olduğu gibi her zaman cami olarak kalacaktır. Ayasofya bizim için mükemmel bir örnektir. Haksız, baskıcı, utanç verici ve çoğunluğu yatıştırmak için verilen bir hükümle gerçekleşen oprak gaspı, bu yerin statüsünü değiştirmeyecektir. Kederlenmeye gerek yok. Bu durumlar sonsuza kadar devam etmeyecek” ifadelerini kullandı.
"Dünyanın en büyük arkeolojik tartışması" olarak nitelendirilen olayın geçmişi yıllar öncesine uzanıyor.
Uttar Pradeş eyaletine bağlı Fezyabad şehri yakınlarındaki tarihi Ayodhya şehrinde geçmişte Babri Camisi'nin bulunduğu alan, yıllardır Hindularla Müslümanlar arasında tartışma konusu olmayı sürdürüyor.
Radikal Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerini öne sürüyor.
Aşırılık yanlısı Hindular, Aralık 1992'de Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen Babri Camisi'ni yıkmıştı.
Caminin yıkılması, ülke çapında 2 bin civarında kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalara neden olmuştu.
Ajanslar