Avusturya zorunlu aşı yasasını onayladı

Avusturya, Avrupa'da bir ilki gerçekleştirerek, 1 Şubat'tan itibaren 18 yaş üstündeki herkes için zorunlu aşı gerektiren yasayı onayladı. Yasa, mecliste sandalyesi bulunan 5 partiden dördünün oylarıyla kabul edildi.

Avusturya zorunlu aşı yasasını onayladı

Avusturya'da iktidarı oluşturan merkez sağ Halk Partisi (ÖVP) ve Yeşiller Partisi koalisyon hükümetinin hazırladığıKovid-19 aşı zorunluluğuna ilişkin yasa tasarısı, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) ve toplumun belirli kesimlerinin itirazlarına rağmen, muhalefetteki iki partinin de desteğiyle meclisten geçti.

Zorunlu aşı yasası, 18 yaşından büyük herkes için geçerli olacak. Tıbbi gerekçelerle aşı yaptıramayanlar, hamile kadınlar ve geçmiş 6 ayda koronavirüse yakalananlar muaf tutulacak.

3 BİN 600 EURO'YA KADAR CEZA

1 Şubat'ta yürürlüğe girecek yasa kapsamında yetkililer 15 Mart'a kadar kontrol yapmayacak. Ancak daha sonra yapılan kontrollerde aşılanmamış kişiler yaklaşık 600 euro ile 3 bine 600 euro arasında para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Zorunlu aşı uygulamasının Ocak 2024'e kadar devam etmesi planlanıyor.

Avusturya dünya genelinde herkese yönelik aşı zorunluluğu getiren 7. ülke oldu. Avrupa'da her ne kadar bazı ülkelerde belirli meslek grubu ya da yaşın üzerindekilere yönelik aşı zorunluluğu olsa da henüz herkesi kapsayan benzer bir düzenleme bulunmuyor.​​​​​​​