Avrupa'da Filistin'e destek gösterileri devam ediyor
Avrupa'nın birçok şehrinde Filistin'e destek yürüyüşleri yapıldı, işgalci terör rejiminin Gazze’ye saldırıları protesto edildi.
İngiltere genelinde 48 noktada toplanan vatandaşlar, Gazze'de acil ateşkes çağrısıyla yürüyüşler düzenledi.
Ülkede geçen ekimden beri Filistin'e destek yürüyüşleri düzenleyen sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla binlerce kişi ülke genelindeki 48 noktada gerçekleştirilen eylemlere katıldı.
Başkent Londra'da, Gazze'de ateşkes çağrısıyla 11 eylem düzenlendi. Camden bölgesinde bir araya gelen eylemciler, ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın Mornington Crescent bölgesindeki ofisine yürüdü.
Starmer'ın yanı sıra İngiltere hükümetini işgalci rejime destek vermek ve soykırıma göz yummakla eleştiren eylemciler, "Özgür Filistin", "Nehirden denize Filistin özgür olacak" ve "Çocukları bombalamayı durdurun" sloganları attı.
Burada toplananlara seslenen Camden Filistin Dayanışma Kampanyası Eş Başkanı Sabby Sagall, Starmer'ın soykırım işbirlikçisi olduğunu belirterek, "Bugün 31 bin sivil, (işgalci rejimin) isralin sözde savunma kuvvetleri tarafından öldürüldü. Binlerce kişi Gazze'nin yok edilen şehirlerinin enkazı altında. Bu bir savaş suçudur." diye konuştu.
"işgalci rejim, antisemitizme cevap olarak kuruldu ancak daha çok antisemitizm üretiyor" diyen Sagall, işgalci rejimin, 1945'ten bu yana en çok Yahudi ölümüne sebep olan ülke olduğunu öne sürdü.
Sagall, İngiltere'nin Filistinlilere karşı sorumluluğu bulunduğunu belirterek, "Bir Yahudi olarak Filistin halkının yanındayım. Bu sorunu, bir insanı öbürüne tercih ederek çözemezsiniz. Filistin özgür olana kadar protestolarımızı sürdüreceğiz." dedi.
Ülkenin önde gelen işçi sendikalarından Unison yöneticilerinden Liz Wheatley de konuşmasında, Starmer'ın İngiltere hükümeti ve ABD yönetimi güdümünde siyaset yaptığını söyledi.
Wheatley, İngiltere'de yaklaşan genel seçimler öncesi Filistin'e destek eylemcilerinin sesinin duyulması için protestoların önemli olduğuna dikkati çekti.
Öte yandan işgalci rejime destek veren bir grup da Starmer'ın ofisi önünde bir araya geldi. İki eylemci grubun bir araya gelmesini engellemek isteyen polis, geniş güvenlik önlemi aldı.
İngiltere'de bugün ülkenin en büyük ikinci şehri Birmingham ve Galler'in başkenti Cardiff'in de aralarında bulunduğu 48 noktada Filistin'e destek yürüyüşleri gerçekleştirilirken Newcastle ve Worchester kentlerinde ise gıyabi cenaze törenleri düzenlendi.
Yarın da Liverpool, Londra, Reading ve Portsmouth kentlerinde Filistin'e destek yürüyüşleri yapılacak.
Berlin’de Filistin’e destek gösterisi
işgalci rejim’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek ve Filistin ile dayanışma göstermek için çok sayıda kişi, Herrmann Meydanı'nda toplandı.
Göstericiler daha sonra Filistin bayraklarıyla Kottbusserdamm ve Adalbert caddelerinden Oranien Meydanı’na yürüdü.
Üzerinde "Filistin’e özgürlük", "Herkes yaşama, özgürlük ve güvenlik hakkına sahiptir - Filistinlilerin hayatı önemlidir", "Soykırımı ve işgali durdurun" ve "Filistinliler için barış ve adalet" yazan döviz ve pankartlar taşıyan göstericiler, attıkları sloganlarla Alman hükümetini işgalci rejim’e silah sağlamasından dolayı eleştirdi.
Soy ismini vermek istemeyen gösterici Ellenora, yaptığı açıklamada, aklı başında olan herkesin bu gösteriye katılması gerektiğini belirterek "Böyle açık bir soykırıma seyirci kalınamaz. İnsanların kaçma imkanı bile yok. Bu yüzden burada olmak, benim vatandaşlık görevim." dedi.
Alman hükümetinden, en azından oradaki çatışmalara karışmamasını isteyen Ellenora, "Silah ihracatı olmasın, hiçbir şey yapmasın. Orada en azından ilkel silahlarla halledilsin ama silah sağlanmasın. Özellikle Almanya’nın tarihsel sorumluluğu varsa şimdi bir soykırıma katılamaz. Yoksa daha sonra çocuklarımıza ne diyeceğiz?" diye konuştu.
Viyana’da işgalci rejim’in Gazze’ye saldırıları protesto edildi
Avusturya'nın başkenti Viyana’nın önemli caddelerinden Mariahilfer’de bir araya gelen göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra "Acil ateşkes", "Soykırıma hayır" ve "Özgür Filistin" yazılı pankartlar taşıdı.
Sağanak nedeniyle konuşmalar kısa tutuldu. Göstericiler, insani felaketin ciddi boyutlara vardığı Gazze’de ateşkesin sağlanması ve yardımların engelsiz şekilde bölgeye ulaştırılması talebinde bulundu.
Daha sonra göstericiler, insan hakları meydanına kadar yürüdü.
Göstericiler, "Katil işgalci rejim", "israil öldürüyor, AB finanse ediyor" ve "Özgür Gazze" sloganları attı.
Dublin
İrlanda'nın başkenti Dublin'de, Filistin'e destek gösterisi yapıldı.
İrlanda Filistin Dayanışma Derneğince, Dublin'deki "Garden of Remembrance" Parkı'nda düzenlenen gösteriye çok sayıda kişi katıldı.
Filistin bayrakları taşıyan göstericiler daha sonra St. Stephen's Green Parkı'na yürüdü.
işgalci rejimin Gazze'ye saldırılarını protesto eden göstericiler, "Gazze'deki soykırımı durdurun", "Ateşkes şimdi" ve "Filistin'e özgürlük" yazan döviz ve pankartlar taşıdı.
Göstericiler arasında bulunan Soykırıma Karşı Anneler Derneği üyesi Niall Greenan ve eski İrlandalı ragbi oyuncusu Tony Ward, açıklamalarda bulundu.
Greenan, İrlanda hükümetinin, vatandaşların Gazze konusunda ne düşündüğünü bilmesinin büyük önem taşıdığını ifade ederek "İrlanda halkının yüzde 71'i ateşkes ve yaşananların son bulmasını ve İrlanda'nın israili desteklememesini istiyor. Bu yüzden sokaklara çıkmalı ve bunun bilinmesini mümkün kılmalıyız." dedi.
Gazze'de ateşkesin gerekli olduğunu düşündüğünün altını çizen Greenan, insanların aç bırakıldığını, öldürüldüğünü ve bombalandığını ve Batılı hükümetlerin bunu finanse etmeyi sonlandırması gerektiğini söyledi.
Greenan, "Hemen ateşkes yapılmalı. Ellerimizi havaya kaldırıp biz vatandaşların böyle düşündüğünü söylemeye devam etmeliyiz ki hükümet bizi dinlesin. Bunun başka bir yolu yok." diye konuştu.
Ward ise babasının Yahudi olduğunu belirterek Gazze'de yaşananların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Gazze'de nasıl hala ateşkes ilan edilmediğini anlamanın zor olduğunu belirten Ward, Filistin'de yaşananların akıl ötesi şeyler olduğunu kaydetti.
Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gösteri, St. Stephen's Green Parkı'nda yapılan konuşmalar ve Filistin için söylenen şarkılarla son buldu.