Avrupa devletleri Kur'an'a hakaretin tekrarlanmasını önlemeli

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Kur’an-ı Kerim’e yönelik Avrupa ülkelerindeki saldırıları “utanç verici” olarak nitelendirerek “şiddetle” kınadıklarını belirtti.

Avrupa devletleri Kur'an'a hakaretin tekrarlanmasını önlemeli

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, düzenlediği haftalı basin toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Kürsüye Kur'an-ı Kerim ile gelen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, İsveç ve Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yapılan saygısızlığı kınayarak, “Yapılan eylem utanç verici. Bu eylem iki milyarı aşkın Müslümanın değerlerine ve tüm ilahi dinlere hakarettir” dedi.

Kenani, “Bir kez daha, kendi coğrafyalarında bu tür utanç verici eylemlerin yapıldığı hükümetlerden, bu tür eylemlerin tekrarlanmamasını kararlılıkla engellemelerini ve bu tür eylemleri gerçekleştirenlerle hesaplaşmalarını veya onları İslam ülkelerine teslim etmelerini istiyoruz” ifadesini kullandı.

ABD ile mahkum takasında bazı konularda anlaşmaya varıldı

ABD ile yürütülen mahkum takasına yönelik müzakerelere de değinen Kenani, İran’ın, vatandaşlarının özgürlüğü için bu konuya ciddi yaklaştığını ve bazı konularda iki tarafın anlaşmaya vardığını kaydetti.

Kenani, mahkum takası sürecinin uzamasının sebebinin ise ABD’nin bu konudaki isteksizliği olduğunu ileri sürdü.

İran Umman ve Katar'ın çabalarından memnun

İranlı Sözcü, Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi ve Katar Hükümeti Dışişleri Danışmanı Muhammed bin Abdülaziz el-Huleyfi’nin Tahran ziyaretlerinde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meselelere ilişkin istişarede bulunduklarını kaydetti.

Umman ve Katar’ın, İran ile nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) tarafları ile iyi ilişkileri olduğuna dikkati çeken Kenani, söz konusu ülkelerin bu kapasitelerini kullanarak İran’ın dondurulmuş mal varlıklarının önündeki engellerin kaldırılması, mahkum takasının yapılması ve nükleer müzakerelerin ilerletilmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Tahran'ın her zaman müzakere masasına ve müzakere yoluna bağlı olduğunu söyleyen Kenani, bu bağlamda Umman ve Katar dahil olmak üzere bölge ülkelerinin olumlu girişimlerini memnuniyetle karşıladıklarını sözlerine ekledi.