Ateşe verilişinin 50. yılında Mescid-i Aksa hala yangın yeri
Avustralyalı Yahudi Dennis Michael Rohan’ın Mescid-i Aksa'ya girerek, Kıble Mescidi'nin mihrabını ve bin yıllık minberini ateşe vermesinin üzerinden tam 50 yıl geçti.
Avustralyalı Yahudi Dennis Michael Rohan'ın 21 Ağustos 1969'da Mescid-i Aksa'ya girerek, Kıble Mescidi'nin mihrabını ve bin yıllık minberini ateşe vermesinin üzerinden tam 50 yıl geçmesine rağmen İsrail işgalinde bulunan Harem-i Şerif hala yangın yeri.
İslam Halifesi Hazreti Ömer'in emriyle 636 yılında Harem-i Şerif'in içine inşa edilen Kıble Mescidi, 1969 yılında Avustralyalı fanatik Yahudi Rohan'ın saldırısına maruz kaldı. Rohan'ın çıkardığı yangında Selahaddin Eyyubi tarafından mescide hediye edilen "Selahaddin Minberi" ile güney duvarı tamamen yandı.
Selahaddin Minberi'nin birebir kopyası, Ürdün Kraliyet Divanı tarafından Ürdün'deki Balka Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ne yaptırılarak 2007'de Kıble Mescidine yerleştirildi.
Yangın Müslümanların hafızasındaki canlılığını koruyor
Mescid-i Aksa'nın ateşe verilmesinin 50. yılı dolayısıyla, eski Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh İkrime Sabri başkanlığındaki Kudüs Yüksek İslam Heyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, 21 Ağustos 1969'daki yangının hala Müslüman halkların hafızasında canlılığını koruduğu vurgulandı.
Açıklamada söz konusu saldırıda Rohan'ın yanı sıra başka suçluların da olduğu ancak o dönem olayın üstünün örtüldüğü ifade edilerek, Harem-i Şerif'te çıkarılan yangının asıl sorumlusunun İsrail makamları olduğu kaydedildi.
Mescid-i Aksa'nın 144 dönümlük alanın tamamını kapsadığı ve içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra başta olmak üzere çok sayıda mescit ve yapının yer aldığı kaydedilen açıklamada, "Bu mescit ilahi bir kararla sadece Müslümanlara has kılınmıştır ve yeryüzündeki yaklaşık 2 milyar Müslümanın imanının bir parçasıdır." denildi.
İşgalci İsrail Aksa'yı turistlerin ziyaret ettiği bir müzeye dönüştürmeye çalışıyor
İşgalci İsrail'in Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda birçok sinagog inşa ettiği veya inşasını planladığı, böylece Müslümanların Aksa'ya ulaşımını engellemeye çalıştığı ve kutsal mabedi adeta yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir müzeye dönüştürdüğü kaydedilen açıklamada, "işgal devletinin Harem-i Şerif'te restorasyon çalışmalarını engellediği ve kendi kanunlarını dayattığı" hatırlatıldı.
Mescid-i Aksa üzerindeki tek meşru mercinin Kudüs İslami Vakıflar İdaresi olduğu vurgulanan açıklamada, Arap ve İslam dünyasına "Harem-i Şerif'e yönelik sorumluluklarını yerine getirme" çağrısında bulunuldu.
AA