Askeri çevirmen devlet sırlarını İran'a sızdırmış

Almanya'nın Koblenz şehrindeki mahkeme, bir askeri çevirmeni, 'devlet sırlarını İran istihbaratına sızdırdığı' gerekçesiyle 6 yıl 10 ay, eşini de 10 ay hapse mahkum etti.

Askeri çevirmen devlet sırlarını İran'a sızdırmış

Mahkemeden yapılan açıklamada, Abdulhamid S.'nin çevirmen olarak görevini kötüye kullandığı ve devlet sırlarını İran istihbarat servisinin bir çalışanına ilettiği belirtildi. Ayrıca şahsın eşi Asia S.'nin de onun faaliyetlerini desteklediği ileri sürüldü.

Almanya'daki federal savcılar orduya çalışan çevirmenin, Abdulhamid adında bir şahıs olduğunu açıklarken, şahsın Almanya'daki gizlilik kuralları nedeniyle soyadını yayınlanmadı. Açıklmaya göre Abdulhamid, casusluk suçlarını itiraf etti.

Koblenz mahkemesi Kabil doğumlu Abdülhamed'e 6 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Eşi Asia ise, eşine yardım ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yürütülen soruşturmaya göre, Abdulhamid'in 2013-2017 yılları arasında çeşitli Avrupa şehirlerinde İran İslam Cumhuriyeti istihbarat yetkilileri ile bir araya geldiği ileri sürülüyor. Ayrıca, Alman Silahlı Kuvvetlerinin karargah planlarının yanı sıra, Alman savunma departmanının belirli “ülkeleri ve konuları” kapsayan analiz materyallerini sızdırdığı belirtiliyor.

'İran istihbaratı 37 bin dolar ödedi' iddiası

Alman yetkililer, Abdülhamid'i 2019 yılında Renanya-Palatina eyaletinde tutuklamıştı. 

Mahkeme, Abdulhamid'in devlet sırlarını İran istihbaratına aktarmaya neyin sebep olduğunu belirleyemedi. Ancak Abdulhamid'in, İran İslam Cumhuriyeti İstihbarat Bakanlığı (MOIS) elemanları ile en az 8 kez görüştüğü ve İran istihbaratının ona 37 bin dolar para verdiği belirtildi.

Ayrıca her iki şahsın da mahkemeye itiraz hakkının olduğu ifade edildi.

Star