Almanya ile İran arasında 'mahkum takası' mı yapıldı?

Almanya ile İran arasında mahkum takası yapıldı. 1 Alman ve 1 İranlı karşılıklı olarak serbest bırakıldı.

Almanya ile İran arasında 'mahkum takası' mı yapıldı?

Almanya ile İran karşılıklı olarak iki ülkenin hapishanelerinde bulunan iki vatandaşını serbest bıraktığını açıkladı.

İki ülke yetkilileri güvenlik sebebiyle konuyla ilgili ayrıntı vermekten kaçınırken bu durum dünya medyası tarafından "mahkum değiş tokuşu" olarak değerlendirildi.

Gelişmeyle ilgili ilk bilgi Alman yetkililerden geldi. Almanya'da bir mahkemenin 2018'de tutuklanan Ahmad Khalili adlı İran vatandaşını serbest bıraktığı açıklandı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından da aranan Khalili'nin Washington'un İran yaptırımlarını delerek sivil havacılık için modeller üreten Cessna marka uçak parçalarının Tahran'a sevkiyatını gerçekleştirdiği belirtildi.

2019 yılında Frankfurt'da bir mahkeme Ahmad Khalili'nin ABD'ye iade edilmesine onay vermiş ancak Berlin hükümeti bu kararı onaylamamıştı.

Khalili'nin İran hükümeti tarafından kontrol edilen Meraj Havacılık için çalıştığı ifade ediliyor. 12 Şubat'ta serbest bırakılan Khalili'nin geçtiğimiz pazar günü İran'a döndüğü belirtildi.

İran'da tutuklu bulunan Alman vatandaşı ülkesine döndü

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr ise Ahmad Khalili'nin serbest bırakılması sonrası Tahran'da siyasi mahkumların tutulduğu Evin Cezaevi'nde bulunan Alman bir mahkumun serbest bırakıldığını ve Almanya'ya döndüğünü açıkladı.

Alman yetkililer bu kişiyle alakalı herhangi bir bilgi paylaşmazken, İranlı Savcı Gholamhossein Esmaili söz konusu Alman vatandaşının İran'da yasaklı bir bölgede fotoğraf ve video çektiği gerekçesiyle tutuklandığını ve şu anda ülkesine döndüğünü aktardı.

Savcı Gholamhossein, söz konusu Alman vatandaşının İranlı Ahmad Khalili'nin Almanya'da serbest bırakılması sonrası ülkesine gönderilmesine ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

Alman yetkililer İranlı Ahmad Khalili'nin serbest bırakılıp ülkesine iade edilmesin ilişkin gelişmeleri geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Münih Güvenlik Konseyi'nde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Alman mevkidaşı Heiko Maas arasında yapılan ikili görüşmede iletildiğini duyurdu.

Euronews