‘Afganistan'ın Bölgesel İşbirliği Girişimi’ zirvesi Kabil’de yapıldı
Afganistan İslam Emirliği Bölgesel İşbirliği Girişimi toplantısı Pazartesi günü Kabil'de 12 komşu ve bölge ülkesinin temsilcilerini ve büyükelçilerini bir araya getirdi.
Bölge ülkeleri ile İslam Emirliği arasında olumlu etkileşim, bölgesel işbirliği alanında koordinasyon, bölgesel düzeyde ortak bir bölge odaklı anlatı oluşturma ve bölgenin sunduğu ekonomik fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak için ortak işbirliği ihtiyacı tartışıldı.
Temsil edilen ülkeler Hindistan, Kazakistan, Türkiye, Rusya, Çin, İran, Pakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Endonezya, Kırgızistan ve Afganistan'dı.
Afganistan İslam Emirliği (IEA) Dışişleri Bakan Vekili Amir Khan Muttaqi, katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, toplantının esas olarak "Afganistan ile bölge ülkeleri arasında olumlu ve yapıcı bir ilişki için bölgesel işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan bölge merkezli bir anlatı" oluşturmaya yönelik tartışmaları ve görüşmeleri amaçladığını söyledi.
Bölgesel işbirliğinin aşağıdakilere odaklanabileceğini söyledi:
- Ortak bölgesel faydalara dayalı bölge merkezli ve katılım yollarını keşfetmek;
- Bölgedeki mevcut ve potansiyel tehditlerin üstesinden gelmek için Afgan hükümetiyle olumlu ve yapıcı bir ilişki için bölge merkezli bir anlatı oluşturmak;
- Bölge halklarının yararına olan bölgesel ekonomik kalkınmaya yol açacak yumuşak bağlantı ve sert bağlantıya yönelik çabalar sarf etmek;
- Bölgeye ve özellikle Afganistan'a yönelik tek taraflı yaptırımların kaldırılması çağrısında oybirliği; ve - Birbirlerinin yerli ve geleneksel kalkınma modelleri ve yönetişim yöntemleri konusundaki seçimlerine saygı duymak.
IEA'nın Ağustos 2021'de devralmasından bu yana bölge ülkeleriyle ticaret ve transit alanlarında olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.
Ona göre, savaşın sona ermesi ve IEA'nın "ekonomi merkezli dış politikası", IEA'nın "bölge merkezli bir anlatı oluşturarak bölge ile işbirliği içinde ortak çıkarlar üzerinde birlikte çalışmasının ve potansiyel tehditlerle mücadeleye devam etmesinin" yolunu açtı.
Muttaki, IEA kapsamında "bölgenin merkezinde yer aldığı ekonomik bağlantı etrafında dönen bölgesel bir perspektifin İslam Emirliği'nin dış politikasının temel direklerinden birini oluşturduğunun kanıtlandığını" belirtti.
Bununla birlikte, IEA'nın "başkalarının çıkarlarına, seçimlerine, hükümet yapılarına ve kalkınma modellerine saygı duyduğunu ve karşılığında başkalarının Afganistan'ın çıkarlarına, yönetişim ve kalkınma seçimlerine ve modellerine saygı duymasını beklediğini" belirtti.
20 yıllık bir "özgürlük mücadelesinden" sonra, "Afganistan için ithal edilen planların Afgan halkının acısını iyileştirmediğinin netleştiğini" söylemeye devam etti.
"İster ülkeler tarafından sunulan modeller olsun, ister uluslararası kuruluşlar tarafından sunulsun... ya da özel elçilerin planları... Herhangi bir isim ve adres altında sunulan yabancı reçeteler ters sonuçlar vermiştir. Dahası, ne yazık ki, BM'nin çeşitli elçilerinin görev süreleri boyunca iletilen planları da Afganistan'da savaş, istikrarsızlık ve işgalden başka bir şeye yol açmadı."
Bugün Afganistan'ın egemen, özgür ve güvenli bir ülke olduğunu ve "Afganistan'ı temsil eden bir hükümete" sahip olduğunu ve "farklı bölgesel ve uluslararası taraflarla ortak ve ilgili konularda görüşmeler yapmaya hazır ve kapasiteye sahip olduğunu" belirtti.
Afganistan'ın herhangi bir tarafla çatışma ya da tartışma istemediğini, ancak olumlu bir angajman istediğini söyledi.
"Bu nedenle seçimlerimize saygı duyulmalıdır. Yönetişim modelleri önermek ve sistemi parmakla işaret etmek yerine, karşılıklı çıkarlarla meşgul olmak daha iyidir" dedi.
Afganistan'ın da diğer ülkeler gibi sorunları olduğunu belirtti. "Yaklaşık yarım asırdır dış işgal ve müdahalelerin, iç savaşların hedefi olan bir ülkenin, tüm sorunların kısa sürede çözülmesi mümkün değildir.
"Bununla birlikte, Afganistan İslam Emirliği, çoğunlukla geçmişten miras kalan sorunlara çözüm bulmaya kararlıdır" dedi.
"Bu fırsatı ve inisiyatifi kullanarak, Afganistan'ın komşu ülkeler bakanlar toplantısı veya Moskova formatı gibi geri kalan bölgesel mekanizmalar aracılığıyla, tüm aktörlerin çıkarlarını koruyan bölgesel bir fikir birliğine ulaşmayı umuyoruz.
"Böyle bir bölgesel mutabakat çerçevesinde, karşılıklı çıkarlara hizmet eden tematik anlaşmalara varmak için teşvik mekanizmaları bulmanın önünü açabiliriz."
Bu arada, Doha'daki Afgan büyükelçiliği başkanı Dr. Mohammad Naeem, İslam Emirliği'nin toplantıya katılan ülkelere, IEA'nın bölgedeki ülkelerle olumlu ilişkilere öncelik verdiğine dair güvence verdiğini söyledi.
Ona göre İslam Emirliği, Afganistan'ın bölgesel girişimlerde aktif olarak yer almaya hazır olduğu mesajını iletmek istiyor.