Afganistan'dan BM'ye tepki: Afganistan koltuğu 'baskı aracı' olarak kullanılıyor

Katar'daki Siyasi Büro Başkanı Suheyl Shaheen, BM'deki Afganistan koltuğunun Afganistan İslam Emirliği temsilcisine devredilmemesinin uluslararası ilkelere aykırı olduğunu söyledi.

Afganistan'dan BM'ye tepki: Afganistan koltuğu 'baskı aracı' olarak kullanılıyor

Afganistan İslam Emirliği'nin Katar'daki Sözcüsü Suheyl Shaheen, BM'deki Afganistan İslam Emirliği koltuğunda eski yönetimde bulunan ve hiçbir etkinliği bulunmayan birinin oturuyor olmasına müsaade edilmesinin örgütün tarafsızlığını sorgulamaya açtığına vurgu yaptı.

Shaheen, "Birleşmiş Milletler tarafsız olduğunu iddia ediyor ama bu konuda tarafsız değil. Koltuğu bize karşı baskı aracı olarak kullanıyor. Koltuğun Afganistan İslam Emirliği'ne devredilmesi durumunda tartışabileceğimiz, uzlaşabileceğimiz birçok konu var. Afganistan halkının ve hükümetinin isteklerini ve mesajlarını uluslararası topluma iletebiliriz ama şu anda o koltukta bulunan kişi bunu yapamaz." diyerek mevcut duruma tepki gösterdi.

ABD'nin Doha Anlaşması'ndaki maddeleri ihlal ettiğine dikkat çeken Shaheen, anlaşmanın maddelerine göre, ABD'nin üzerine düşen taahhütleri yerine getirmediğine işaret etti.

BM'nin tavrına bir tepki de Özbekistan Cumhurbaşkanı'ndan

Bakü'de düzenlenen BM Orta Asya Ekonomileri Özel Programı Birinci Zirvesi'nde konuya ilişkin konuşan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Afganistan İslam Emirliği'nin uluslararası diyaloga dahil edilmemesinin yanlış olduğuna dikkat çekti.

Mirziyoyev, "Afganistan, Orta Asya'nın ayrılmaz bir parçası olmasına ve bölgesel istikrar için kritik öneme sahip olmasına rağmen bu toplantı, Afganistan'dan temsilcilerin katılımı olmadan gerçekleştiriliyor." dedi.

Mirziyoyev, "Değerli meslektaşlarımı, UNECE ve ESCAP liderlerini; SPECA (BM Orta Asya Ekonomileri Özel Programı Birinci Zirvesi) programı kapsamında Afganistan ile çalışma ilişkileri kurmaya ve iş birliğini yeniden tesis etmeye çağırıyorum. Bu ülkeyi sorunlarıyla baş başa bırakamayız. Mevcut hükümeti uluslararası diyaloga dahil etmeden olumlu bir sonuç elde edilemez." ifadelerini kullandı.

Afganistan İslam Emirliği, meşru bir hükümet olarak tüm koşulları yerine getirdiği halde, uluslararası toplum; insan haklarının, özellikle de kadın haklarının güvence altına alınmasını ve kapsayıcı bir hükümetin kurulmasını "tanınma"nın temel koşulu olarak öne sürüyor.