Afganistan ve Pakistan yetkilileri sınır krizini görüştü

Afganistan ve Pakistanlı yetkililer, iki ülke arasında soruna neden olan Turham Sınır Kapısını görüşmek için sınırda bir araya geldi.

Afganistan ve Pakistan yetkilileri sınır krizini görüştü

Pakistan medyasına göre Turham Sınır Kapısı'ndaki görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Toplantıya Afgan heyetini Gümrük Şefi Hafız İsmetullah Yakubi ile Kari Mirac ve Mevlevi Tekal temsil etti.

Pakistan'ı ise Hayber Tüfekleri Komutanı Albay Asım Kiyani ve diğer yetkililer temsil etti.

Yerel medya, her iki tarafın da anlaşmazlıkların müzakereler ve görüşmeler yoluyla çözülmesinde mutabık kaldıklarını bildirdi.

Pakistan güçleri, Afganistan topraklarında yeni bir karakol inşasına karşı çıkmış ve sınır muhafızlarına ateş açtığı gerekçesiyle Afgan yetkililerin tepkisini çekmişti.

Afgan yetkililer ise Pakistanlı yetkililere, inşa edilmekte olan yeni karakolun Pakistan'a karşı kullanılmayacağına dair güvence verdiği bildirildi.

Pakistan tarafı da Afgan yetkililere eski güvenlik noktalarını yenileyebileceklerini bildirdi ancak uluslararası hukuka göre uluslararası sınırın 100 metre yakınında yeni güvenlik noktalarının inşasına izin verilmiyor.

Pakistanlı yetkililer, Afgan yetkililere, sınırın sıfır noktası yakınında yeni güvenlik noktaları inşa edilmeden önce Pakistan'a yeni bir güvenlik noktası inşa etme planları konusunda bilgi vermeleri gerektiğini söyledi.

Afgan yetkililer de Pakistanlı yetkililerden Turham sınır kapısını yeniden açmalarını ve mahsur kalan kamyonların geçişine izin vermelerini talep etti.

Sınırdaki geçişler çarşamba günü tüm trafiğe kapatıldı. Çoğu taze meyve ve sebze taşıyan yüzlerce kamyon şu an sınır kapısında mahsur kalmış durumda.