Afganistan Maden ve Petrol Bakanlığı Sözcüsü: TAPI projesi için tüm hazırlıkların tamamlandı

Afganistan İslam Emirliği Maden ve Petrol Bakanlığı, TAPI projesinin başlaması için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirtti.

Afganistan Maden ve Petrol Bakanlığı Sözcüsü: TAPI projesi için tüm hazırlıkların tamamlandı

Maden ve Petrol Bakanlığı Sözcüsü Hümayun Afgan, ülkede güvenliğin sağlandığını ve TAPI projesi güzergahı için gerekli arazi edinimiyle ilgili sorunların çözüldüğünü belirtti.

Afgan, bölge ülkelerini proje üzerinde çalışmaya başlamaya çağırdı.

Maden ve Petrol Bakanlığı sözcüsü şunları kaydetti: "Bu en büyük projelerden biri. Afganistan'da güvenlik, teknik ve arazi edinme sorunları da dahil olmak üzere birçok sorun yaşandı, ancak bunların birçoğu çözüldü ve geriye küçük sorunlar kaldı, bunların da yakında çözüleceğini umuyoruz."

Öte yandan Pakistan Enformasyon Bakanlığı, aralarında Türkmenistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı'nın da bulunduğu bir heyetin İslamabad'ı ziyaret ettiğini ve Pakistan Enerji Bakanı ile TAPI projesinin hızlandırılması konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Pakistanlı ve Türkmen yetkililer, TAPI projesinin enerji maliyetlerini düşürme, istihdam yaratma ve bölgede ekonomik kalkınma açısından önemini vurguladı.

TAPI projesi Türkmenistan gazını Afganistan ve Pakistan üzerinden Hindistan’a taşıyacak önemli bir bölgesel proje. Proje tamamlandığında üç ülke gazdan faydalanacak ve bu ülkelerdeki çok sayıda kişi için istihdam alanı oluşacak.

Ancak Pakistan ve Hindistan’ın arasında geçmişten gelen sorunlar projenin önündeki engellerden en büyüğü olarak gösteriliyor.