Afganistan İslam Emirliği, tonlarca uyuşturucuyu imha etti

Afganistan İslam Emirliği, yönetimi devraldıklarından bu yana gerçekleştirdikleri kararlı operasyonlar sonucu ele geçirdikleri tonlarca uyuşturucuyu imha etti.

Afganistan İslam Emirliği, tonlarca uyuşturucuyu imha etti

Afganistan'ın başkenti Kabil'in Deh Sabz bölgesinde büyük miktardaki yasa dışı uyuşturucunun ve uyuşturucu üretiminde kullanılan nesnelerin imha edilmesi için tören düzenlendi.

Kamuoyu önünde gerçekleşen imha töreninde 635 kg'ı eroin olmak üzere 20 tondan fazla yasa dışı uyuşturucu, yönetimin haşhaş ekimi, uyuşturucuya dönüştürülmesi ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadele etme kararlılığını göstermek amacıyla kamuoyu önünde ateşe verildi.

İçişleri Bakanlığı Narkotikle Mücadele Dairesi Başkanı Mevlevi Hasibullah Ahmadi, küresel bir sorun olan uyuşturucuyla mücadelede uluslararası toplumun yardımına ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Polisin Narkotikle Mücadele Genel Müdürü Ahmadullah Ahmadi ise, ülkede İslam Emirliği'nin yeniden kurulmasının ardından Kabil dahil merkez bölgedeki vilayetlerden rekor miktarda uyuşturucu ele geçirdiklerini, 9 binden fazla kişinin de yakalandığını bildirdi.

Ahmadi, "Polis ayrıca operasyonlar sırasında 900'den fazla uyuşturucu laboratuvarını imha etti ve 13 bin hektar haşhaş tarlasını yerle bir etti." bilgisini paylaştı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdulmetin Kani de ülkede uyuşturucu ekimi ve üretiminin sıfıra düştüğünü belirterek, ancak hastalığın tamamen ortadan kaldırılması için, bölge ülkeleri ve uluslararası toplumun işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Kani, "İşbirliği yapma taahhütlerine rağmen ne yazık ki herhangi bir işbirliği olmadı. Ancak Afganistan İslam Emirliği kaynaklarının çoğunu ve madencilik gelirlerinin bir kısmı da dahil olmak üzere bütçesinin önemli bir kısmını bağımlılığı ortadan kaldırmak ve bu kötü olayla ciddi şekilde mücadele etmek için harcadı." dedi.

Narkotik Asliye Mahkemesi Başkanı Rohullah Habibi ise şunları söyledi: "Uyuşturucular Pakistan'dan yükleniyorlar ve bizim havaalanımızda yakalanıyorlar. Pakistan limanlarında veya kendi havaalanlarında yakalanmıyorlar; yurt dışına nakledilmek üzere Afgan havaalanına getirildiklerinde orada yakalanıyorlar. Bunun üzerinde Avrupa ve diğer ülkeler İslam Emirliği'ni karalıyor."

Taliban, yıllarca verdiği mücadele sonrası ABD'yi Afganistan'dan çıkarmayı başarmış ve yönetimi devralarak Afganistan İslam Emirliği ilan etmişti. Afganistan İslam Emirliği hükümeti, özellikle işgal zamanlarında dünyada uyuşturucu merkezi olarak anılan ülkeyi bu durumdan kurtarmak için önemli operasyonlar ve projeler gerçekleştirdi.